Budi dio naše mreže
Izbornik

Dan bl. Marije Terezije Scherer u Đakovu

Đakovo (IKA)

Milosrdne sestre sv. Križa u đakovačkom samostanu proslavile su blagdan svoje suutemeljiteljice bl. majke M. Terezije Scherer, svečanom misom u samostanskoj crkvi koju je slavio doc. dr. sc. Grgo Grbešić, rektor samostanske crkve.

Nakon liturgijskih čitanja, vlč. Grbešić pozvao je sestre na život u skrovitosti ali i na svjedočenje: „Kad imamo ispravan motiv, onda možemo i izvana pokazati svoju vjeru“. Izrekom bl. majke M. Terezije „Jednostavno idite Božjim putovima i ne tražite ništa izvanredno“ poručio je sestrama: „Tajna redovničkoga života se sastoji u redovitosti. U toj redovitosti dobri Bog će nam iskazati milosne trenutke kada nam je najpotrebnije: kada vapimo, kada tražimo prosvjetljenje, kad smo nemoćni. Neće nam Bog dati izvanredne stvari, ako nismo prvo naučili redovita sredstva. (…) Danas na godišnjicu smrti bl. Terezije Scherer, u trenucima kad vas monotonija uhvati, uz svoje poslove koje redovito radite, sjetite se njezinih riječi. (…) U tišini svoje sobe, u tišini ove crkve susrećete Boga. Hoće li Bog nekada tražiti da to izvana pokažete, prepustite njemu.“

Večernje hodočasničko misno slavlje na Ljetnoj terasi centra Amadea slavio je vlč. Dominik Nedeljković, župni vikar, a kao i svake godine, sudjelovali su članovi Franjevačkoga svjetovnoga reda u Đakovu, koji su prije mise, pod vodstvom duhovne asistentice s. Karmele Dominković, obnovili svoja obećanja.

Vlč. Nedeljković u svojoj propovijedi predstavio je karizmu bl. majke M. Terezije Scherer, riječima sv. Vinka Paulskoga: „Služenju siromasima treba dati prednost pred svime i valja ga bez odlaganja ga izvršavati. Ako treba u vrijeme molitve odnijeti potrebnome lijek ili pomoć, mirne duše pođite k njemu, a to što treba obavite i prinesite Bogu kao da ste prisustvovali molitvi. Neka vas ne mori tjeskoba u misli, niti pomisao na grijeh zbog toga što ste propustili molitvu poradi služenja siromasima. Ne zanemarujemo naime Boga ako se radi Boga od Njega udaljimo, to jest ako propustimo jedno Božje djelo da bismo na taj način izvršili drugo.“

I toga dana sestre su se zadržale u klanjanju u crkvi pred svetohraništem uz izložene relikvije Blaženice i molile snagu za nasljedovanje Krista po njezinu primjeru.