Budi dio naše mreže
Izbornik

Dekanatska proslava Gospe Siromaha u Gundincima

Gundinci (IKA)

Dekanatska proslava Gospe Siromaha u župi sv. Mateja u Gundincima održana je 21. kolovoza. Proslava je započela prilikom za ispovijed u 17 sati, a u 20 sati uslijedilo je misno slavlje koje je predvodio Dejan Henčić, župnik iz Bilja. Uz njega su bili prisutni župnik župe Gundinci Josip Dominković, domaći sin preč. Drago Tukara te župni upravitelj Ivan Begović iz župa Retkovci i Prkovci.

Misnom slavlju u Gunduncima hodočastili su hodočasnici iz Beravaca, Strizivojne, Velike Kopanice, Sikirevaca, Babine Grede, Prkovaca i Retkovaca, Kruševice, Slavonskog Šamca i mnogi drugi.
Vlč. Henčić u propovijedi je naglasio da se po 56. puta vjernici okupljaju oko Gospe Siromaha čiji zagovor treba Slavonija, raseljena, opustjela, ali ponosna, vjerna Bogu i svom rodu odana.
“Pobožnost Blaženoj Djevici Mariji sastavni je dio naše vjere, naše zajedničke, kolektivne vjere osobito u teškim ratnim ili stradalničkim vremenima. Sjećamo se koliko smo krunica molili u prošlom ratu, koliko smo se utjecali Marijinom zagovoru. Svatko je od nas pritisnut rizikom, kušnjom vlastitoga promašaja, vlastitoga ništavila, neljudskosti; pogođen vlastitim zlo ili zlom drugih; fizičkom, tjelesnom ili duhovnom patnjom.”
Upravo zato, vjerujem, došli smo ovdje da se utječemo zagovoru Blažene Djevice Marije; njoj se zavjetujemo, njoj zahvaljujemo za isprošeno. Majka je zagovornik, zagovornica svakoga tko je u nevolji. Majke su redovito svjesno pristrane, ali bez sebičnosti, bez računa i računice za sebe. Majke bezuvjetno vole.”
Majke su, iako krhke, najčešće najčvršće i najstamenije osobe naših obitelji,uporišta obiteljskoga zajedništva, sklad naših odnosa, mir naših nemira. One su stražari naših međusobnih razgovora, ponašanja jednih prema drugima. One budno bdiju nad putovima svoga muža i djece. Odvažnost žene i majke često nadilazi mušku fizičku snagu; vjera žena i majki zaustavlja i svladava i najmoćnija oružja.”

“Sve što vežemo uz naše majke to još više pripisujemo Blaženoj Djevici Mariji. Njoj pridajemo najljepše pridjeve. Ona je majka milosti i milosrđa, ona je utjeha žalosnih, radost i snaga posustalih. Majka koja je milostiva i bezuvjetno milosrdna za sve što je za sve što je krhko, razlomljeno, grešno, povrijeđeno. Marija, majka, na usnama je mnogih nas u mnogim situacijama života”, naveo je vlč. Henčić.

Tko više treba zagovor Gospe siromaha nego li mi u našoj voljenoj Slavoniji, opustjeloj, ali s puno nade jer kad pogledamo večeras vas djeco i mladi u kolonama za ispovijed, nema mjesta strahu uz ovakvu dobru mladost, uz vas dragi muževi žene, djeco, s vama dragi stari koji molite svednevice za nas, za naše obitelji. Bog vas blagoslovio i Gospa siromaha čuvala”, završio je Henčić.

Nakon misnog slavlja uslijedila je procesija s upaljenim svijećama u crkvenom dvorištu s kipom BD Gospe Siromaha čiji su kip nosili članovi KUD-a Vesela šokadija Gundinci u narodnim nošnjama uz pratnju crkvenog zbora koji je pjevao marijanske pjesme. Na kraju procesije izmolila se molitva BD Gospi Siromaha te se pritom završila Devetnica Gospi iz Banneuxa – Gospi Siromaha koju su devet dana sa svojim župnikom Josipom Dominkovićem molili župljani župe Gundinci.

 

 

Ključne riječi:
Gospa siromaha Gundinci