Budi dio naše mreže
Izbornik

Deveta obljetnica djelovanja Zajednice Karmelskih laika Božanskog Srca Isusova

Slavonski Brod (IKA)

Članovi Zajednice Karmelskih laika Božanskog Srca Isusova, koja djeluje pri samostanu karmelićanki Božanskog Srca Isusova u župi Duha Svetoga u Malom Parizu u Slavonskom Brodu, proslavili su u subotu 25. siječnja na blagdan obraćenja sv. Pavla, devetu obljetnicu djelovanja svoje zajednice.

U koncelebraciji s domaćim župnikom Florijanom Kvetekom svečano večernje slavlje predvodio je duhovnik zajednice o. Zlatko Žuvela, karmelićanin na službi u Somboru. Aktualizirajući evanđelje toga dana, koje govori o obraćenju sv. Pavla, u prigodnoj homiliji o. Žuvela je ustvrdio da kršćanima poziv na obraćenje nikada ne smije uminuti, nego treba odjekivati u našem životu. „Pozvani smo na svakodnevno obraćenja za što je potrebno biti budan u molitvi, bdjeti nad svojim unutarnjim stanjem, paziti na zdravlje svoje duše, uvijek se iznova Bogu obraćati, jer je bolje zlo spriječiti nego liječiti“, naglasio je o. Žuvela.

Članovima ZKL-a kojih ima 70-ak poručio je da se ostvare u zajedništvu s Bogom kroz svoj život, da se ne prepadnu poteškoća, već da oslonjeni na Božju providnost, pomoć Duha Svetoga te zagovor svetaca i utemeljiteljice bl. Majke Terezije svakodnevno rade na svom duhovnom životu.

U drugom dijelu slavlja koje su vodili Darija Kraft i Tomislav Ćosić riječju i slikom prezentiran je rad zajednice u prošloj, 2019. godini. Kako je toga dana u zajednicu primljeno sedam novih članova, nakon što su obećali da će živjeti karmelsku duhovnost, dosadašnja voditeljica Izabela Hrkač zajedno je sa s. Stanislavom Vidačković, duhovnom pratiteljicom zajednice uručila im je i vanjske znakove pripadnosti zajednici – karmelski grb i statut zajednice.

Župnik Kvetek im je poručio da milosti koje su dobili svjedoče u svojim župnim zajednicama kako bi karmelska duhovnost još više u njima zaživjela i bila na blagoslov svima. Uz domaće sestre karmelićanke na slavlju je bila nazočna i provincijalna poglavarica karmelićanki BSI s. Kristina Piškonić. U pozdravu članovima ZKL-a poručila je da im bl. Majka Terezija, koja je bila zanimljiva obraćenica i ljubiteljica riječi Božje, te svoj život oblikovala po Božjoj riječi, bude učiteljica i nadahniteljica kako se riječ Božja sluša, meditira, usvaja i po njoj oblikuje vjernički život.

Čestitke zajednici uputile su i voditeljice ZKL-a; iz Hrvatskog Leskovca Renata Krajina i iz Strmca s. Lidija Vuksanović. Izabrani su i novi članovi koji će kroz sljedeće tri godine voditi ZKL: voditeljica Ivana Baštijanić te ostali članovi: Darija Kraft, Tomislav Ćosić, Branka Nikolić i Goran Matanović. Druženje su i ove godina nastavili uz agape.