Budi dio naše mreže
Izbornik

Drugi dan TPS-a u Đakovu

Đakovo (IKA)

Drugog dana Teološko-pastoralnog seminara na Katoličkom bogoslovnom fakultetu za svećenike Đakovačko-osječke nadbiskupije, u srijedu 11. rujna, održana su tri predavanja. "Redovite i izvanredne situacije u pastoralu braka i obitelji" bila je tema svih predavanja.

Prvo predavanje na temu “Kršćanska savjest i dar razlučivanja. Moralno-teološko promišljanje o primjeni općih načela u pojedinačnim slučajevima u svjetlu posinodalne apostolske pobudnice Amoris Laetitia s posebnim osvrtom na pitanje rastavljenih i ponovno civilno vjenčanih” održao je izv. prof. dr. sc. Vladimir Dugalić, dekan KBF-a u Đakovu. Dr. Dugalić posebno je istaknuo poziv pape Franje na preispitivanje sadašnje pastoralne prakse i na traženje novih pristupa u radu s rastavljenima i ponovno civilno vjenčanima jer nam suvremena psihologija, ali i dušobrižničko iskustvo, sve više govore kako se stupanj odgovornosti razlikuje od slučaja do slučaja i zato posljedice ili učinci nekog pravila ne moraju nužno biti isti za sve. Predavač je na tragu misli pape Franje naglasio da se tu zapravo radi o pozivu da vjernici osvijeste svoje stanje pred Bogom, preispitujući svoju odgovornost za nastalu situaciju.

dr. sc. Vladimir Dugalić

“Neke zadaće za pastoral braka i obitelji prema apostolskoj pobudnici Amoris Laetitia” bila je tema drugog predavanja koje je izložio prof. dr. sc. Ivan Šarčević, OFM. Predavač je predstavio pobudnicu kao pastoralno orijentirani govor o Bogu bezuvjetnoga milosrđa, o Isusu Kristu kao utjelovljenom svjedočanstvu Božje vjernosti prema ljudima i Crkvi, o Crkvi otvorenih vrata i izlaska iz perfierije, o čovjeku ljubljenom Božjem stvorenju koje nije savršeno, ali je pozvano da se odgaja, da ljubi i tako se, postupno i malim koracima, u braku i obitelji, kršćanskoj zajednici i svijetu, suobličuje Isusu Kristu. U tom je smislu dr. Šarčević istaknuo neke posebne pastoralne zadaće koje proizlaze iz pobudnice: priprema za brak, pastoralno praćenje bračnih drugova i obitelji, razlučivanje okolnosti u kojima nastaju problemi i rastave te integriranje rastavljenih u crkvenu zajednicu.

dr. sc. Ivan Šarčević

Prof. dr. sc. Pero Aračić održao je treće predavanje pod naslovom “Uočiti, pratiti i liječiti najslabije u zajednici – AL 291”. Dr. Aračić promišljao je o broju pogođenih vjernika, o njihovoj izranjenosti, a posebice o nekim skupinama, pitajući se koliko njihova patnja traje. Potom je govorio o posljedicama rastave za djecu, za bračne partnere, o nužnosti pojedinačnog pristupa itd. Na kraju je donio neke prijedloge o oproštenju i procesu pomirenja te integraciji u crkvenu zajednicu.

dr. sc. Pero Aračić

Na kraju drugog dana TPS-a održan je okrugli stol na temu: “Posebno razlučivanje nužno je za pastoralno praćenje razvedenih, rastavljenih i ostavljenih” (AL 242).