Budi dio naše mreže
Izbornik

Duhovna obnova za krizmanike u Lovasu

Lovas (IKA/TU)

U Župi sv. Mihaela Arkanđela u Lovasu duhovnu obnovu za krizmanike predvodio je 21. svibnja studentski kapelan Sveučilišta u Osijeku Mario Žigman, koji je došao zajedno sa studentima iz Udruge DUHOS.

Tema duhovne obnove bile su riječi sv. Faustine Kowalske: „Sva moja snaga u Tebi je!“ Program je započeo popodne, okupljanjem u crkvi kada su krizmanicima podijeljene sličice Milosrdnog Isusa s uputama za molitvu krunice Božjeg milosrđa. Kapelan Žigman pozdravio je krizmanike i njihova župnika vlč. Marina Putilina te predstavio rad i djelovanje Udruge Duhos. Također, upoznao je mlade sa životom i djelom sv. Faustine, nastankom pobožnost Božjem milosrđu njezinu širenju. Istaknuo je važnost euharistije, koje je sv. Faustina bila gorljiva štovateljica. Po završetku nagovora svi zajedno su izmolili krunicu Božjem milosrđu.

Uslijedile su kreativne igre upoznavanja, koje su animirale članice DUHOS-a. Nakon toga su se krizmenici podijelili u tri skupine te zajedno s voditeljima radionica raspravljali o temama iz dnevnika sv. Faustine. Na kraju su se krizmanici iz svake radionice osvrnuli na svoj rad. U prvoj radionici krizmanici su obrađivali temu smisla života i smrti. Kroz strip su prikazali prisutnost Isusa u našim životima i da se smrti ne treba bojati ako vjerujemo u njega. Zaključili su da treba težiti ispunjenju volje Božje te onoga što nam je on pripremio, jer smisao života je doći u život vječni.

Tema druge radionice je bio je Sotona. On je zbog svoje oholosti odbio sudjelovati u slavi Božjoj služeći čovjeku, time je odabrao mržnju umjesto ljubavi. Izbačen je s neba te je zaveo čovjeka želeći se osvetiti Bogu, a to čini i danas. Čovjek mu se svojom snagom ne može oduprijeti, nego samo uz pomoć Boga, kroz molitvu, sakramente i čineći dobro. Kroz strip su prikazali s jedne strane križa zlo, a s druge strane dobro.

Treća radionica promišljala je o ispovijedi. Za dobru ispovijed važna je i dobra priprema za ispovijed, a ona sadrži iskrenost, ispit savjesti, poslušnost, poniznost, otvorenost te molitvu za ispovjednika kako bi Isus progovorio kroz njega. Vrlo važno je razmišljati prije ispovijedi o 7 glavnih grijeha. Prisjetili su se Isusovih riječi iz Dnevnika sv. Faustine: “Kad god ideš na sv. ispovijed s potpunim pouzdanjem uroni u moje milosrđe da bih mogao u tvoju dušu uliti izobilje svoje milosti. I znaj sada te u ispovijedi ja sâm čekam u ispovjedaonici.” Treća grupa je kroz strip prikazala sve etape ispovijedi.

Nakon izlaganja svih grupa došla je na red natjecateljska igra iznenađenja. Uslijedila je misa na kojoj su prisustvovali krizmanici, prvopričesnici i svi njihovi roditelji. Misno slavlje je predvodio vlč. Putilin uz koncelebraciju vlč. Žigmana. U homiliji župnik Putilin, tumačeći Božju riječ, postavio je pitanje: “Tko je svijet koji nas mrzi? Svi smo mi dio ovoga svijeta, ali oni koji su Kristovi imaju drugačije ponašanje od ostatka ovoga svijeta. Teško je biti drugačiji i to je ono što svijet ne podnosi. Božja riječ će nam dati snagu da podnesemo težinu mržnje ovoga svijeta.” Po završetku homilije župnik je imao kratak obred u kojemu je prvopričesnicima predao Sveto pismo i potaknuo ih da ono što sada primaju mogu ispovijedati svojim životom.

Nakon misnog slavlja uslijedilo je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom koje je predvodio vlč. Žigman. Tijekom klanjanja svatko je imao priliku napisati molitvenu nakanu na papirić u obliku ribice te ga postaviti na mrežu koja se nalazila ispred oltara. Misno slavlje i klanjanje animirao je dio mladih iz DUHOS benda. Na samom kraju krizmanici su se okupili u župnoj dvorani gdje je uslijedio kviz znanja o svemu što su naučili kroz dan. Prva tri natjecatelja osvojili su nagrade.