Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodnja “Sjećanje na junaštvo i žrtvu grada Vukovara”

Tovarnik/Vukovar (IKA/TU)

Temeljem Godišnjeg plana aktivnosti Zapovjedništva za obuku i doktrinu "Fran Krsto Frankopan" Osijek, dana 21. studenoga osamdesetak dočasnika i djelatnika OS RH održali su petnaestu po redu tradicionalnu hodnju “Sjećanje na junaštvo i žrtvu grada Vukovara”, ove godine s polaskom u Tovarniku i s ciljem u herojskom gradu Vukovaru iskazavši počast za sve poginule i nestale hrvatske branitelje u Domovinskom ratu.

Hodnja je započela misnim slavljem i molitvom za Domovinu u crkvi Sv. Mateja u Tovarniku koju je predvodio vojni kapelan vlč. Vladislav Mandura u zajedništvu sa župnikom vlč. Stjepanom Vukovcem.

Velečasni Mandura na spomendan Prikazanja Blažene Djevice Marije u propovijedi je usporedio životni hod Blažene Djevice Marije i njen hod rodici Elizabeti s današnjom hodnjom pripadnika OS RH koji treba biti hod kroz život vjernika, poštujući vrijednosti koje su svjedočili poginuli i nestali hrvatski branitelji koji nam trebaju biti izvor nadahnuća i ohrabrenja. Čestitao je dočasnicima što hodom časte put branitelja, te na njih zazvao Božji blagoslov.

Nakon mise načelnica Općine Tovarnik Ruža Veselčić – Šijaković pozdravila je hodočasnike, izrazila dobrodošlicu, ponudila okrjepu i opisala žrtvu Tovarnika u Domovinskom ratu, posebno istaknuvši ubojstvo svećenika vlč. Ivana Burika te 75 stanovnika Općine. Tijekom hodnje iskazana je počast poginulim, nestalim hrvatskim braniteljima i civilima paljenjem svijeća na spomen obilježjima u Tovarniku, Lovasu, Sotinu, stratištu ‘Ovčara’ te na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata i kod Središnjeg križa u Vukovaru.

Kod spomen obilježja na ulazu u selo Lovas obratio se preživjeli sudionik stravičnog zločina Ivan Mujić, a načelnica Općine Lovas Tanja Cirba dodala je kako je u Općini Lovas poginulo i nestalo 90 branitelja i civila. Vlč. Zlatko Rajčevac, župnik Župe Marije Pomoćnice Kršćana u Sotinu ispričao je tragična zbivanja u Sotinu gdje je ubijeno 50 stanovnika, a 18 je nestalih.

Branitelji iz Vukovara Tomislav Baumgartner i Dubravko Dujić dali su svjedočanstva iz obrane grada Vukovara, a ratno predavanje “Bitka za Vukovar” prenio je sudionik ratnih zbivanja brigadir Petar Matanović, koji je istaknuo nepoznate detalje i manje poznate činjenice tijekom bitke za Vukovar, a ova tradicionalna hodnja pridonosi tome da se istina o Domovinskom ratu ne zaboravi.

Po završetku hodnje svi sudionici ratnih zbivanja istaknuli su da je presudnu ulogu u Domovinskom ratu odigrala neizmjerna hrabrost i ljubav prema Domovini, te vjera u Boga i nada da nas Bog nije zaboravio. Prvi dočasnik ZOD “F.K.F.” čn Željko Bilić zahvalio se svima na sudjelovanju te izrazio nadu za buduću suradnju.