Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočašće Osječkog vojnog dekanata u Ilok

Ilok (IKA/TU)

Četvrto po redu pokrajinsko vojno hodočašće Osječkog vojnog dekanata održano je 23. listopada ove godine povodom blagdana svetog Ivana Kapistrana, nebeskog zaštitnika župe i grada Iloka.

Na hodočašću je sudjelovalo tristotinjak pripadnika Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan”, te Gardijsko oklopno mehanizirane brigade s područja Osječkog vojnog dekanata. Isti su bili predvođeni izaslanikom potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH, brigadnim generalom Mijom Validžićem i zapovjednikom Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan”, brigadirom Željkom Ljubasom, još jednom pokazujući povezanost s gradom Ilokom i njegovih stanovnika.

Brigadni general Mijo Validžić, predstavnici Oružanih snaga RH te predstavnici Vukovarsko-srijemske županije, grada Iloka i koordinacije udruga branitelja grada Iloka položili su vijence i zapalili svijeće za sve poginule i preminule hrvatske branitelje, a molitvu je predvodio vojni kapelan vlč. Vladislav Mandura.

Središnji događaj bilo je svečano euharistijsko slavlje koje je predslavio pomoćni biskup Đakovačko-osječke nadbiskupije mons. Ivan Ćurić uz koncelebraciju vojnih kapelana Osječkog dekanata Vojnog ordinarijata te brojnih svećenika iločkog i vukovarskog kraja.

U svojoj propovijedi biskup Ćurić naglasio je veličinu sv. Ivana Kapistrana, kao uzora u životu. „Papa Ivan Pavao II. rekao je kako Sveti Ivan Kapistran predstavlja sjajan uzor domovinske ljubavi, heroja vjere, pobornika pravednosti i dobrotvornosti, oličenje plemenita vojnika, svećenika i svetoga vođe, te kao takav predstavlja pouzdan putokaz i primjer hrabrosti i svetosti. Također, proglašava ga 20. veljače 1986. godine nebeskim zaštitnikom svih vojnih dušobrižnika“, rekao je biskup Ćurić.

Rekavši kako kršćansko razumijevanje ratnih okolnosti i ljudske borbe za pravdu, slobodu i mir u prvi plan stavlja Kristov miroljubivi put ljubavi i dobročinstva prema svim ljudima, uključujući i neprijatelje, biskup je okupljenima naglasio kako je ostvarenje Kristova poziva zahtjevno – ne poziva na pasivnost, već u svim prigodama trebamo živjeti s predanošću u Božje ruke. Onaj koji je na putu mudrosti ne okreće svoj put od Boga.

Govoreći o svecima, rekao je kako oni nikada nisu izvanpovijesni, čudni, neobični, daleki ljudi. Oni su živjeli ucijepljeni u stvarnost povijesti neizolirani od života i životnih problema. Ono što je neobično je neuobičajena odlučnost i dosljednost da u svakoj životnoj situaciji uvijek ostanu okrenuti prema Bogu.

Okupljene je potaknuo da svoju nadu utemeljuju na Božjoj spasenjskoj istini jer, kakve god da su prilike u našem svijetu, to je isti svijet koji je Otac nebeski ljubio i za kojeg je poslao svoga sina. „Povjerenje u Božju ljubav uvijek nam je temeljni izvor nade i optimizma. Mi živimo u današnjem svijetu koje rađa nove izazove. Možda se ponekad bojimo i ne znamo kako dalje, ali se sjetimo da snaga svetosti i kršćanske vjere izranja uvijek iz doživljaja i prihvaćanja Božje blizine. Već sada trebamo davati ton okruženju u kojem živimo na svim razinama; od obitelji, rodbine, susjedstva, radne zajednice sve do javnoga ozračja našeg sadašnjeg hrvatskog i europskog društva. Kršćanin je uvijek pozvan biti osposobljen reći ne pesimizmu zbog iskustva vjere, poziva i puta svetosti“, rekao je među ostalim u propovijedi biskup Ćurić.

Domaćin fra Ivan Utješinović, gvardijan Samostana sv. Ivana Kapistrana u Iloku zahvalio je Bogu na ovome danu, ocu biskupu, predstavnicima civilnih vlasti te pripadnicima oružanih snaga RH kojima je na osobit način zaželio da im Sveti Ivan Kapistran bude primjer čestitoga života u odnosu prema njihovoj službi, bližnjima i Domovini.

Ljepoti proslave zaštitnika župe i grada Iloka svojim pjevanjem, koncertom, budnicom ulicama grada Iloka i posebnim programima pridonijela je Klapa “Sveti Juraj” HRM, Orkestar OS RH i Počasno zaštitna bojna. Nakon mise hodočasnici su imali prigodno druženje i okrjepu te mogućnost posjete Gradskom muzeju i Iločkim podrumima.

Uoči Dana grada izaslanstvo Hrvatske vojske, predvođeno brigadnim generalom Mijom Validžićem, sudjelovalo je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, te predvođeno brigadirom Draženom Batrnekom na prijemu kod gradonačelnice Iloka dr. Marine Budimir. Gradonačelnica je uputila zahvalu, izrazivši uvjerenje kako je suradnja i zajedništvo s Hrvatskom vojskom ono što nas jača u uvjerenju da ćemo ostvariti svoje ciljeve.

Izaslanstvo Hrvatske vojske također je uoči Dana grada sudjelovalo na svetoj Misi i koncertu Klape “Sveti Juraj” HRM i Orkestra OS RH u Župnoj crkvi Svetog Ivana Kapistrana u Iloku, održanom kao dar građanima Iloka.