Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočasnički dan Gospi Brze Pomoći

Slavonski Brod (IKA)

Druga nedjelja došašća, proslava svetkovine Bezgrešnog začeća BDM, te "osmog" kao mjesečnog hodočasničkog dana Gospi Brze Pomoći okupili su u nedjelju, 8. prosinca oko 4 000 hodočasnika u istoimeno marijansko svetište u Slavonskom Brodu.

Pod geslom „Milost Božju na nas rosi, vrelo miline, zvijezdo s visine“ slavljeno je šest misnih slavlja, a najviše vjernika sudjelovalo je na središnjem hodočasničkom slavlju koje je uz domaćeg župnika Ivana Lenića, mons. Luku Marjanovića i Berislava Petrovića predvodio dr. Drago Tukara, profesor, kanonik i ravnatelj Nadbiskupijskog Caritasa.

Promišljajući u svojoj homiliji o stvarnosti koja se zove vječni mir dr. Tukara je ustvrdio da nam je to moguće postići ako poput Marije Bezgrešne Djevice molimo za duh jakosti i savjeta u svim našim životnim situacijama. Posvjestio je kako nas ovo vrijeme adventa poziva na promjenu života na obraćenje koji su preduvjet mira. „Potrebna nam je rosa milosti odozgor da nas zalijeva po zagovoru Bezgrješne Djevice Marije, da rastemo, da jačamo svoju vjeru, potrebno nam je savjeta da znamo što nam je činiti. Mladice smo Božje koje trebaju mira, trebaju trenutaka bez grijeha. Zato ovako okupljeni molimo Bezgrešnu da nam ona isprosi milost kod svoga Sina da i mi možemo rasti kao mladice Božje potrebne darova Duha Svetoga. Neka nas ovakva okupljana potaknu da uvijek budemo pozitivni u životu, da iščekujemo život u miru bez grijeha i zla“, poručio je na kraju dr. Tukara.

Slavlje je pjevanjem uveličao župni zbor predvođen s. Cecilijom Kolarić.
Na popodnevnu misu hodočastili su župljani brodske župe sv. Dominika Savija s Kolonije sa svojim pjevačima i župnikom Josipom Matanovićem. Vjernici obližnjih župa Šumeće i Kaniža na hodočašću su sudjelovali odjeveni u narodne nošnje. Prije svih misa bila je Marijanska pobožnost, a brojni su vjernici u tišini Gospine crkve pristupili sakramentu pomirenja.

Hodočasnički dan pratila je prodajna akcija božićnih jaslica, ukrasa i rukotvorina koje su izradile sestre karmelićanke iz Đakovačke Breznice, a vjernici su kupnjom istih željeli podržati prisutnost sestara u svojoj mjesnoj Crkvi i zahvaliti za sve što čine u njoj.