Budi dio naše mreže
Izbornik

Jesenski susreti trajne formacije svećenika Požeške biskupije

Velika (IKA)

Jesenski regionalni, odnosno arhiđakonatski susreti trajne formacije svećenika Požeške biskupije održani su od 14. do 17. studenoga.

U Slatini 14. studenoga okupili su se svećenici iz Slavonsko-podravskog arhiđakonata pod vodstvom Vladimira Škrinjarića, arhiđakona i župnika u Podravskoj Moslavini; u Pakracu 15. studenoga sastali su se svećenici Zapadno-slavonskog arhiđakonata pod vodstvom Milana Vidakovića, arhiđakona i župnika Župe sv. Luke Evanđelista u Novskoj; u Novoj Gradiški 16. studenoga sastali su se svećenici iz Posavskog arhiđakonata pod vodstvom Marija Sanića, arhiđakona i župnika u Novoj Gradiški a 17. studenoga u Velikoj imali su svoj susret svećenici iz Katedralnog arhiđakonata pod vodstvom Dražena Akmačića, arhiđakona i župnika u Velikoj.

Ovogodišnji jesenski susreti trajne formacije bili su posvećeni Apostolskom pismu pape Franje „Desiderio desideravi“ i dokumentu Hrvatske biskupske konferencije o ekumenizmu pod naslovom „Poticaji i smjernice za zauzetije ekumensko djelovanje“. Svećenici iz pojedinog arhiđakonata pripravili su prikaz dvaju spomenutih crkvenih dokumenata: u Slatini Krunoslav Siroglavić i Josip Prpić; u Pakracu Kristijan Perić i Robert Medved; u Novoj Gradiški Marko Milaković i Josip Klarić; u Velikoj Karlo Topalović i Tomislav Varela.

Predstavljajući Apostolsko pismo „Desiderio desideravi“ svećenici su istaknuli kako je papa Franjo njime želio podsjetiti na teološke temelje bogoslužja i potaknuti na promišljanje o ljepoti i istini kršćanskog slavlja. Prikazali su strukturu dokumenta i ukratko govorili o njegovom sadržaju. Predstavljajući dokument Hrvatske biskupske konferencije „Poticaji i smjernice za zauzetije ekumensko djelovanje“, naglasili su kako očituje nastojanja hrvatskih biskupa da pridonesu izgradnji duhovnih i teoloških mostova među rastavljenim kršćanima na našim prostorima te posluže učvršćenju dosadašnjih postignuća oko jedinstva. Pojasnili su kako dokument dotiče mnoge važne ekumenske teme poput formacije za ekumenizam u raznim katoličkim odgojnim i obrazovnim institucijama, među vjernicima laicima, redovnicima i redovnicama te klerom, kao i ekumenizam u pastoralnom i konkretnom životu mjesne Crkve, i to na različitim razinama, od župne do biskupijske. Istaknuli su ono što je prvenstveno potrebno kod nas provoditi u pastoralnoj praksi.

Na navedenim susretima sudjelovao je i biskup Antun Škvorčević. U  osvrtu na dokument pape Franje „Desiderio desideravi“ podsjetio je svećenike na važnost obrednosti u svetim slavljima, napose u svetoj misi, u kojoj se događa otajstvo i po kojoj postajemo dionici Isusova djela spasenja, a koja je na svoj način nastavak Isusova utjelovljenskog djelovanja. I tom prigodom istaknuo je važnost obdržavanja liturgijskih propisa, koji nemaju svrhu u samima sebi, nego su u službi obrednosti. Spomenuo je da svaki liturgijski čin ima svoje teološko obrazloženje koje napose predvoditelji slavlja trebaju znati da bi ona bila u liturgijskom duhu, kojemu je stran rubricizam ili određeni spiritualizam, jer ne vrednuju zakonitosti znaka ili simbola. S obzirom na ekumenizam biskup je upozorio svećenike na činjenicu da on ima za polazište vjeru, uspostavlja odnose s drugim kršćanima u evanđeoskom duhu te promiče kulturu susreta i dijaloga i u najtežim situacijama koje se mogu dogoditi. Istaknuo je kako je kod nas odnos sa Srpsko-pravoslavnom Crkvom opterećen povijesno-nacionalnim pitanjima, koja nerijetko uzrokuju negativna polazišta u odnosu prema drugom i isključivost, stavljaju u drugi plan evanđeoski pristup, moćan nadvladati nepovjerenje i pridonijeti međusobnom prihvaćanju u razumijevanju i poštovanju. Biskup je potaknuo svećenike da se ne svrstaju među one koji samo prepričavaju negativnosti o drugome, nego njeguju evanđeosku duhovnost, koja im pomaže izdići se iznad počinjenog zla i graditi na pozitivnosti, kao što to čini Bog, te biti kvasac rasta zdravih društvenih odnosa, pročišćavajući ih poput soli i donosi pobjedu svjetlosti u mraku nesnošljivosti i mržnje.

Pored toga, biskup je predstavio pitanja crkvenog financijskog sustava povezana s uvođenjem eura kao sredstva plaćanja u Republici Hrvatskoj od 1. siječnja 2023. godine, te odluke koje je u vezi s time donijela Hrvatska biskupska konferencija na svom posljednjem plenarnom zasjedanju, najavivši da će skupština biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine na svojoj sjednici sljedećeg tjedna donijeti odredbe koje su u njezinoj mjerodavnosti s obzirom na crkveni financijski sustav kod nas.

Dotaknuo se i određenih pastoralnih pitanja povezanih s rezultatima najnovijeg popisa pučanstva i projekata kojima će se nastojati na njih odgovoriti. Rasprava je očitovala zauzetost svećenika da u sadašnjem hrvatskom trenutku traže nove mogućnosti što primjerenijeg vršenja njihova poslanja, očitovala traganje za rješenjima njihovih osobnih i pastoralnih problema. Na svršetku programa biskup je zahvalio svećenicima na svemu što nastoje vjerno činiti u svom redovitom poslanju, napose za sudjelovanje u programima 25. obljetnice Požeške biskupije. Svaki susret trajne formacije završio je zajedničkom svećeničkom molitvom u župnoj crkvi.