Budi dio naše mreže
Izbornik

Krštenje petog djeteta u obitelji Krešimira i Gabrijele Šimić u Osijeku

Osijek (IKA/TU)

U Župi Uzvišenja Svetoga Križa u Osijeku, u subotu 13. svibnja 2023., kršten je David, peto dijete u obitelji Krešimira i Gabrijele Šimić.

Misu je predslavio delegat đakovačko-osječkog nadbiskupa, predstojnik Instituta za novu evangelizaciju „Sv. Ivan Pavao II.“ preč. Davor Vuković, koji je podijelio i sakrament krsta.

Preč. Vuković na početku je prenio nadbiskupove pozdrave, darove i čestitke. U homiliji je protumačio značenje sakramenta krsta. Krst je, naime, temelj cijeloga kršćanskog života, ulaz u život Duha i vrata koja otvaraju pristup drugim sakramentima, rekao je.

„Po krštenju smo oslobođeni od grijeha i nanovo rođeni kao sinovi i kćeri Božje. Po vjeri i krštenju postajemo ucijepljeni u Krista i u njegovo otajstveno Tijelo, Crkvu. Krst je sakrament novog rođenja, odozgor, iz vode i Duha: rođenje od Neba i za Nebo, za vječni život koji po krštenju već otajstveno struji u nama. Da bi krštenje donijelo i donosilo trajno ploda u našem kršćanskom životu, važno je surađivati s Duhom Božjim u nama. U tom smislu, roditelji i kumovi, ali i svi mi odrasli vjernici krštenici, pozvani smo na trajno obraćenje, na trajan rast u vjeri, jer bez naše suradnje Duh Božji neće i ne može djelovati, niti automatizmom donositi duhovnog ploda u nama. Tko pak ustraje u duhovnom životu, započetom krštenjem, njegujući osobnu molitvu, trenutke tišine i klanjanja Gospodinu, tko se bude trajno hranio euharistijom i Božjom riječju, tko ostane intimno i osobno povezan u vjeri s Gospodinom i svjesno uronjen snagu u njegova Duha, postaje blagoslovom i sebi i drugima, te znakom Božjeg spasenja usred svijeta u kojem živi“, naglasio je preč. Vuković.

Osobito obitelji Šimić i malom Davidu poželio je radostan i ustrajan rast u vjeri i milosti Božjoj.“

Misu su suslavili župnik Ivan Jurić, župni vikar Florijan Zagorščak, studentski kapelan Mario Žigman i vlč. Ivan Benaković.

Roditelji krštenika Davida, Krešimir i Gabrijela Šimić, aktivni su vjernici laici Župe Uzvišenja Svetoga Križa u Retfali u Osijeku. Krešimir Šimić, uz aktivni angažman u vlastitoj župi, dugi niz godina aktivno surađuje i doprinosi vjerskom životu nadbiskupije i grada Osijeka aktivnom suradnjom s Institutom za novu evangelizaciju, održavanjem vjerskih tribina i predavanja, te predvođenjem evangelizacijskih kateheza i susreta u suradnji s osječkim župnicima.