Budi dio naše mreže
Izbornik

Lipanjski „Vjesnik“ o temi „Bolesničko pomazanje“

Đakovo (IKA/TU)

„Bolesničko pomazanje, kao sakrament koji donosi Krista, otvara patnju bolesnika – združenu s patnjom čitave Crkve – uskrsnoj radosti, uskrsnom olakšanju i utjesi“, ističe u uvodniku lipanjskog broja Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije, koji obrađuje temu „Bolesničkoga pomazanja“, urednik doc. dr. Boris Vulić. 

Nadbiskup Đuro Hranić piše o „Posvećenju ljudske boli i susretu sa smrću“, a o temi broja pisali su i: Anđelo Maly („Briga za bolesne u Svetome pismu“); s. Nela Veronika Gašpar („Kontekst i izazovi današnjeg apsolutiziranja zdravlja“); Ante Mateljan („Bolesničko pomazanje i oproštenje grijeha“); Milan Dančuo „Uporišta i naglasci sakramenta bolesničkog pomazanja“); Zdenko Ilić („Bolesničko pomazanje. Povijesno pravni prikaz“); Josip Šimunović („Koronavirus i pastoral bolesnika“); Suzana Vuletić („Bolesničko pomazanje u perspektivi bolničkog dušobrižništva i palijativne medicine“); Leo Tanner/Pavao Madžarević („Postati zdrav: Bolesničko pomazanje“). 

„O katolicima u politici – contra »christianos«“ piše Ivica Raguž, Željko Relota kolumnu za svećenike naslovio je „Roma locuta causa (non) finita“; nadbiskup Marin Srakić nastavio je feljton „Sve za vjeru i jedinstvo naroda“ o životu i djelu biskupa Antuna Akšamovića; Zvonko Pažin donosi deveti nastavak Liturgijskih zborovanja na temu „Euharistijsko slavlje prema Misalu iz 1962. i Misalu iz 2002.“. Propovijedi su priredili: Mario Brkić, Krešimir Čutura, Tomislav Ćurić, Vladimir Delić, Robert Farkaš, Mato Gašparović i Josip Filipović, koji donosi i Liturgijsko-molitveni prilog –  „Pobožnost sv. Antunu“. 

Martina Šimunić piše o „Autentičnosti u izgradnji osobnog i duhovnog identiteta“, a Anica Banović u Razgovoru s povodom razgovarala je s misionarom milosrđa vlč. Ivanom Kunčevićem.  

U kolumni za vjeroučitelje Marina Živić piše o temi „Jesmo li spremni na gubitak?“; Nataša Šantić osmislila je pripremu za sat o temi „Dostojanstvo osobe pred stvarnošću patnje, bolesti i smrti“; Leo Tanner/Pavao Madžarević donosi posljednji korak kateheze za odrasle na pod naslovom „Evangelizirati: DA – ali kako?“ Krešimir Bulat priredio je katehetski prilog „Obred primanja sakramenta svete potvrde“ te materijal za biblijske zajednice pod naslovom „Život otvoren Bogu i Crkvi – sakramenti“. Ivica Čatić tumači ulomak Evanđelja po Marku pod naslovom „Poziv Levija i gozba s grešnicima (Mk 2,13-17)“. Knjigu Ivana Macuta „Katoličko-luteranski dijalog“ predstavio je Dino Klem, a na omotu broja biskupski štap izrađen u neogotičkom stilu – koji je u prigodi obilježavanja zlatnog, pedesetogodišnjeg, jubileja biskupovanja Josip Juraj Strossmayer dobio od valpovačkog grofa Rudolfa Normana-Ehrenfelsa – predstavili su Drago Marković i Tomislav Ćurić. 

Informativni dio Vjesnika donosi Pismo biskupa HBK svećenicima i vjernicima o slavljenju svetih misa i drugih liturgijskih slavlja u vrijeme pandemije COVID-19, kao i dva pisma đakovačko-osječkog nadbiskupa Hranića te preporuke za sprečavanje zaraze COVID-19 tijekom obreda u crkvama HZJZ-a. Omot donosi vijesti o održanoj sjednici biskupa te hodočašću u Dragotin, a sam Vjesnik i vijesti o dekanskoj konferenciji, misi u povodu 100. obljetnice rođenja sv. Ivana Pavla II., COVID -19 i Caritasu Đakovačko-osječke nadbiskupije, radu BIOS-a tijekom COVID-19, životu kućnih Crkvi u raznim dijelovima nadbiskupije tijekom sprečavanja širenja pandemije te ostalim liturgijskim i pastoralnim događanjima.