Budi dio naše mreže
Izbornik

Listopadski Vjesnik o „Moralu braka i obitelji“

Đakovo (IKA)

Listopadski broj Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije u jubilarnom 150. godištu izlaženja obrađuje temu „Moral braka i obitelji“, uz koju glavni urednik, izv. prof. dr. sc. Boris Vulić u svom uvodniku „Moralna pravila – kamen spoticanja?“ naglašava: „Ako je ljubav vrhovni jezik čovjeka, a trebala bi biti, onda je moral gramatika koja pomaže da naučimo istinski voljeti“, objavio je u petak, 30. rujna, Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

O temi broja pišu: Damir Šehić („Teološko-bioetička prosudba medicinski potpomognute oplodnje: Postoji li ʹpravo na dijeteʹ“); Martina s. Ana Begić („Odgovorno roditeljstvo i metode prirodnog planiranja obitelji“); Mirjana Radan („Brak, obitelji, roditeljstvo – prirodno upravljanje darom plodnosti i problemom neplodnosti“); Jadranka Rebeka Anić („Grijeh koji se ne želi vidjeti: nasilje u obitelji“) i Matija Štahan/Bitno.net („Bog iznenađenja, Crkva recepata i Amoris laetitia“).

Kolumna za svećenike Ivice Huljeva nosi naslov „Protiv teološkog siromaštva i populizma“; Zvonko Pažin u Liturgijskim zborovanjima piše o „Instalaciji župnika“, a propovijedi su priredili: Ivan Andrić, Ivan Benaković, Josip Bošnjaković, Mario Brkić, Tomislav Ćurić, Krešimir Čutura i Vladimir Delić. Euharistijsko klanjanje osmislio je Josip Filipović, glazbeni prilog „Svrni svoj pogled blag“ priredio je Dejan Bubalo. U rubrici Bračnog i obiteljskog savjetovališta Kristina Rožić piše o „Humoru u buđenju prkosne moći duha i pokretanju procesa nadilaženja sebe“; a u Razgovoru s povodom „razgovaramo“ sa Sanjom Dugandžić, suprugom i majkom koja očekuje peto dijete, a tijekom studentskih dana sudjelovala je u brojnim aktivnostima vezanim uz pastoral studenata te kaže: „Brak zaista ne može bez žrtve i predanja u ljubavi“.

U kolumni za vjeroučitelje Adrijana Lovrinčević piše o „Cjeloživotnom učenju“, Nataša Šantić osmislila je pripremu za vjeronaučni sat na temu „Ženidba – sakrament bračne ljubavi i zajedništva“; a tu su i kateheze za odrasle – prilog kardinala C. M. Martinija „Što je jedino potrebno – Isusova propovijed o milosrđu biva odbijena“ i A. Grüna „U ritmu godine; Listopad – vrijeme žetve i zahvaljivanja“ u prijevodu Pavla Madžarevića. Ivica Čatić razlaže ulomak Evanđelja po Marku (Mk 5,21-43) pod naslovom „Susret koji spašava“; materijal za biblijske zajednice – „Kviz znanja: Pobožnost vjernog naroda“ priredio je Krešimir Bulat, a knjigu umirovljenog nadbiskupa Marina Srakića „Anegdote iz kleričkog života“ predstavio je u Pogledu u knjigu Željko Filajdić.

Informativni dio listopadskog broja donosi Poruku pape Franje za Svjetski dan misija, Okružnicu srijemskih biskupa uz popis stanovništva 2022. u Republici Srbiji, izvješće o održavanju Teološko-pastoralnog seminara za svećenike Đakovačko-osječke nadbiskupije na temu „Komunikacija u svećeničkom poslanju“ tijekom kojega je otvoren digitalni repozitorij Vjesnika (digitalna.djos.hr) o čemu se može čitati na omotu broja. Tu je i izvješće o blagoslovu samostana klauzurnih karmelićanki u Gospiću te misnom slavlju o 65. obljetnici čašćenja Gospe Brze Pomoći koju je predvodio nadbiskup Puljić, kao i vijest o posjetu bogoslova Bečke bogoslovije središtu Đakovačko-osječke nadbiskupije te đakonskom ređenju Brođanina Josipa Brnjića u Nairobiju. Izvješćujemo i o slavlju dvije mlade mise – vlč. Franje Bodonjija i vlč. Franje Bučeka te hodočašću zlatomisnika Marka Bubala u 6 samostana bosonogih karmelićanki u Španjolskoj i Portugalu. Više informacija o pretplati na Vjesnik Đakovačko-osječke nadbiskupije dostupno je na mrežnoj stranici vjesnik@djos.hr .