Budi dio naše mreže
Izbornik

Ljetni dvobroj Vjesnika

Đakovo (IKA)

Ljetni dvobroj Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije na 152 stranice donosi članke različite tematike, a urednik doc. dr. Boris Vulić u uvodniku izdvaja ulomke prijašnjih uvodnika o vjernicima laicima, duhovnoj obnovi Crkve, svećeničkoj ispovijedi te o savjesti.

„Traganje za beskonačnošću među običnim notama… Razgovor s Riccardom Mutijem“ naslov je članka Ivice Raguža; Anton Tamarut piše „Kako je lijepo živjeti u prijateljstvu tijela i duše, u vedroj i tihoj simfoniji duhovne i tjelesne stvarnosti!“; a Oliver Jurišić promišlja „Što je međureligijski dijalog?“. „Ljubav prema bližnjemu“ tema je Željka Čekolja; s. Meri Gotovac piše o „Pastoralu mladih u svjetlu Biskupske sinode o mladima“, dok je nadbiskup Marin Srakić priredio i bilješkama popratio prilog biskupa S. Bäuerleina „Hrvatsko (srpsko) Đakovo“ te sedmi nastavak feljtona „Sve za vjeru i jedinstvo naroda“ o životu biskupa Akšamovića. Mato Zovkić piše o „Biblijskim temeljima duhovnosti i apostolata bl. Marije Terezije Tauscher“, a Dino Klem o „Apostolatu sestara Karmelićanki Božanskog Srca Isusova u Slavonskome Brodu od 1969. godine do danas“. Članak o „Miholjačkom župniku Ivanu Vajda“ priredio je Stjepan Maroslavac, dok o „Štovanju sv. Roka u Bošnjacima“ piše Vinko Juzbašić.

Hrvoje Kalem nastavlja svoje Konfinalije naslovom „Svećenik i njegova krajnja briga“; Zvonko Pažin piše o „Bogoslužju uvođenja“, homilije su priredili: Robert Jugović, Ivan Lenić, Petar Maskaljević, Đurica Pardon, Zvonko Pažin, Stjepan Radić, Krešimir Šaf, Miro Tomas, Slavko Vranjković i Davor Vuković. Euharistijsko klanjanje osmislio je Josip Filipović, a Dejan Bubalo glazbeni prilog „Dođi, Gospode Isuse“. U rubrici Bračno i obiteljsko savjetovalište Tanja Kuprešak piše na temu „Motivi za očuvanje bračne zajednice iz perspektive partnerskih tretmana“; u Razgovoru s povodom razgovaramo s dr. Teutom Rezo, predstojnicom Katehetskog ureda Đakovačko-osječke nadbiskupije. Sanja Kopunović Legetin piše o „Korelativnosti katoličkog vjeronauka“, a knjigu Nikole Vranješa „Hodočašće. Putovanje prema svetome“ predstavlja Dino Klem.

Omot Vjesnika donosi članak Roberta Erka o trećem izdanju Litanijara, izvješće o prezbiterskom ređenju četvorice đakona Đakovačko-osječke nadbiskupije i dvojice đakona iz Družbe Isusove čiji se životopisi nalaze u informativnom dijelu Vjesnika te tekst i fotografiju Tomislava Ćurića o Oltaru mučeništva sv. Ivana Krstitelja (Županja 1). Informativni dio donosi imenovanje novog sastava Nadbiskupijske komisije za gradnje i obnove crkvenih objekata te regionalnih povjerenika za gradnje i obnove crkvenih objekata. Objavljen je i raspored hodočašća u marijanska svetišta, najava Teološko-pastoralnog seminara za svećenike te II. Europske konferencije „Formacija i prevencija. Moć kao služenje“. Među ostalim, izvještava se o dvije održane skupštine biskupa Đakovačko-osječke metropolije, susretima nad/biskupa s ravnateljima osnovnih i srednjih škola, jubilejima, nadbiskupijskim susretima, blagoslovima i posvetama, hodočašćima, proslavama svetkovina, blagdana i stotog rođendana.