Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa u prigodi 26. festivala glumca u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Vinkovci (IKA)

U prigodi 26. festivala glumca u Vukovarsko-srijemskoj županiji misno slavlje u crkvi Sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima na 4. vazmenu nedjelju – Nedjelju Dobroga pastira 12. svibnja predvodio je domaći župnik mons. Tadija Pranjić.

„Mislim da smo mi jedna od rijetkih crkava koja svake godine prima ovdje pod jednu svetu misu, na kojoj sudjeluju djelatnici, predstavnici hrvatskoga glumišta. To su umjetnici, koji možda često puta, nisu nailazili na razumijevanje. Njihov poziv je dosta težak, zahtjevan“, rekao je na početku mise mons. Pranjić.

FOTO: SNJEŽANA KRALJEVIĆ

„Uvijek se sjećam, dok sam bio u Dubrovniku u Gimnaziji, kako smo morali ići gledati i Shakespearea, i mnoge hrvatske dramatičare. Tek kasnije sam shvatio koliko je to važno već u mladosti vidjeti, i koje je to bogatstvo duha. Zbog toga mi je drago da vas danas ovdje mogu pozdraviti kao župnik, i Crkva je uvijek cijenila kulturu, trud i rad. Cijeni i vaš trud i rad, koji je mukotrpan. Mi koji to izdaleka gledamo, možda to i ne shvaćamo, ali dobro znamo što znači pripremiti roman Zločin i kazna, i ostalo što se događa u našem društvu, našoj Domovini, koja ima izuzetno bogat kulturni život, a zahvaljujući upravo i vama glumcima, koji svojim radom zapravo donosite u ovo vrijeme ono što se možda nekada davno dogodilo. Uprisutnjujete našu prošlost koja je i lijepa, ali i teška. Zato ste i zaslužili jedno posebno poštovanje, i poštovanje Crkve koja poštuje i cijeni vaš rad“, rekao je domaći župnik, zaželjevši glumcima ugodan boravak u Slavoniji.

U propovijedi je mons. Pranjić, a u povodu Nedjelje Dobroga pastira pozvao na molitvu za svećenička i redovnička zvanja i istaknuo kako su mnogi svećenici dali svoje živote kao svjedoci vjere, među njima i kardinal Stepinac. „U Hrvatskoj je ubijeno stotine svećenika bez suda. Kardinal Stepinac je bio ona najsjajnija točka koja je dala snagu onima koji su bili u zatvorima da mogu izdržati. Stepinac je jedna od najznačajnijih moralnih osoba u hrvatskom narodu. Bio je pravi pastir svoga stada u najtežim progonstvima Crkve“, istaknuo je mons. Pranjić.