Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa za žrtve Domovinskoga rata u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“,  u srijedu 4. kolovoza misu za sve poginule i nestale branitelje te civilne žrtve Domovinskog rata u župnoj crkvi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu predvodio je župni vikar Božidar Nađ.

U homiliji vlč. Nađ uz ostalo je rekao: „Zavirimo li u povijest, lako ćemo uvidjeti spojivost i povezanost domoljublja i vjere, domoljublja i pripadnosti Crkvi. Uz to, nije teško uočiti da je vjernički stav često oblikovao identitet našega naroda. Tome je tako, jer vjernici nemaju pred sobom zemaljsku domovinu kao apsolutnu, nego se zalažu za vrijednosti koje su prepoznate u Božjemu daru domovine. A sve ono u čemu se otkriva sebičnost, želja za vladanjem nad drugima, iskorištavanje drugoga i vrijeđanje ljudskoga dostojanstva, već po sebi pokazuje nespojivost s kršćanskom ljubavlju prema domovini.“

Zaključio je kako smo kao kršćani pozvani truditi se svoje živote oblikovati po uzoru na vječnost, odnosno živjeti u svakodnevici sakramentalni život, moliti se, opraštati i činiti djela milosrđa. Uz domaće vjernike na misi su se okupili i predstavnici društvenoga i političkoga života Grada i Županije brodsko-posavske.

U znak sjećanja na sve poginule predstavnici društveno-političkih vlasti prije mise položili su vijence i zapalili svijeće kod središnjeg križa na Gradskom groblju te kod spomenika poginulim braniteljima u Domovinskom ratu u središtu grada.