Budi dio naše mreže
Izbornik

Misijska nedjelja u Donjem Miholjcu, Otoku i Vinkovcima

Donji Miholjac/Otok/Vinkovci (IKA/TU)

Misijska nedjelja proslavljena je 24. listopada u brojnim župama Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Župa Sv. Mihaela arkanđela Donji Miholjac ugostila je na Misijsku nedjelju, 24. listopada koordinatoricu udruge Marijini obroci za Slavoniju, Đurđicu Lucić iz Slavonskog Broda. Ona je svjedočila na prijepodnevnim nedjeljnim misama o svome volonterskom iskustvu u toj udruzi. Vjernici su mogli pogledati film iz Malavija, a zatim je gošća pričala o svom tromjesečnom boravku kod Marijinih sestara u Beninu, u sirotištu za djevojčice.

Na kraju susreta zahvalila je donjomiholjačkoj Misijskoj skupini što je od 2017. uključena u rad Marijinih obroka te ih obavijestila da je u Zambiji otvorena kuhinja na kojoj stoji ploča Donji Miholjac – Sv. Mihael. „U kuhinji su obroci jednostavni ali znače školovanje i život“, naglasila je na kraju gošća iz Slavonskog Broda.

Potom je župljanka Blanka Vidak podsjetila prisutne vjernike na 11-godišnje postojanje Misijske skupine u župi pod vodstvom s. Petrinke i zahvalila župljanima na širokogrudnoj novčanoj pomoći koju su tijekom godina poslali u Afriku i Brazil. Na kraju misnog slavlja župnik Josip Antolović zahvalio je gošći iz Sl. Broda na svjedočenju i izrazio nadu da će ova župa i dalje pružati pomoć potrebnima u misijskim zemljama. Ispred crkve je Misijska skupina organizirala prodaju kolača i ostalih vlastitih rukotvorina, a nakon mise ručak za svoje članove i goste u župnom pastoralnom centru.

Na Svjetski dan misija u župnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskog u Otoku također se proslavila Misijska nedjelja. Misno slavlje predvodio je župnik Antun Knežević, a vjernike su u slavlje uveli vjeroučenici kratkim igrokazom „Isus u Africi“, koji je s njima pripravila učiteljica i vjeroučiteljica Jasna Klarić. Učenici su igrokazom pokazali da je Isus u svakom potrebitom čovjeku i ako ne prihvaćaš potrebitog – ne prihvaćaš Isusa. Župnik je zahvalio učenicima i njihovoj vjeroučiteljici na njihovu trudu i radu.

U svojoj homiliji župnik je je povezao pročitano Evanđelje o slijepcu Bartimeju i služenje u misijama, rekavši kako slijediti Isusa ne znači držati se samo za njegove ‘haljine’ nego znači nahraniti gladnoga, napojiti žednoga, primiti putnika… „A takvih je, nažalost, još uvijek puno u svijetu. O tomu nam svjedoče mnogi naši misionari pa, uostalom, zbog toga i jest geslo današnje Misijske nedjelje ‘Ne možemo ne govoriti što vidjesmo i čusmo!’ A oni doista puno vide i čine. Cijeli naš život trebao bi biti protkan misijskim radom – to je glavno poslanje svakog kršćanina: širiti Radosnu vijest i ljubav prema bližnjemu. Pomozimo svojom molitvom, ali i darovima“, rekao je među ostalim župnik Knežević.

Misno slavlje uzveličao je župni Dječji zbor “Ljiljani sv. Ante” pod ravnanjem s. Gracije Petrić.

Misijska nedjelja na poseban je način proslavljena i u Župi Presvetog Srca Isusova u Vinkovcima. Tom prilikom u crkvi je upriličena izložba fotografija Udruge „Zdenac“ Pokret Misionara Milosrđa pod nazivom „Učim živjeti s Bogom!“ Osnovni cilj i svrha izložbe je razvijanje zahvalnosti za kršćansku tradiciju i obitelj te osvješćivanje misijskog vida pomaganja kao duhovnog rasta. Na izložbi su se mogle vidjeti fotografije misijskih zemalja u kojima djeluje Udruga, volontera i djece. Pored izložbe, župljani i ostali vjernici su imali priliku vidjeti i kupiti različite predmete i rukotvorine iz Tanzanije i Venezuele kao i duhovne molitvenike, te misijske krunice. Sav prihod od prodaje bio je namijenjen za realizaciju Projekta „Jedan bunar – život mnogima.“

Inicijator Projekta je Udruga „Zdenac“, a njegov voditelj misionar don Ante Batarelo. Naime, mnoštvo pripadnika plemena Masai od kojih i mnoga djeca, dugi niz godina korisnici su programa pomoći Udruge „Zdenac“ koja im osigurava, hranu, lijekove, odjeću, obuću i higijenske potrepštine. Ovim Projektom Udruga „Zdenac“ uz Božju pomoć i pomoć dobrih ljudi otvorena srca za potrebite planira izgraditi bunar u mjestu Mwanawala u Tanzaniji. Odgovorna osoba na terenu je misionar don Ante Batarelo. Ovaj bunar bit će simbol Božje ljubavi i međuljudske solidarnosti, koje nije nedostajalo među vjernicima Župe Srca Isusova u Vinkovcima.

Misa na Misijsku nedjelju u Otoku

Misijska izložba u Vinkovcima