Budi dio naše mreže
Izbornik

Misijska nedjelja u župi Otok

Otok (IKA/TU)

I ove godine je u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Otoku u nedjelju 20. listopada na jutarnjem misnom slavlju svečano proslavljena Misijska nedjelja. Prigodnim programom svoj doprinos slavlju dali su vjeroučenici petih i sedmih razreda, a pripremila ih je s. Marta Kovačić.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je župnik preč. Antun Knežević. U uvodnom dijelu obratio se nazočnim učenicima i ostalim vjernicima govoreći o misijama i misionarima koji šire Radosnu vijest po cijelom svijetu. „Danas ćemo se u svojim molitvama, žrtvama i darovima sjetiti svih katoličkih misija po cijelome svijetu, kao i svih onih svećenika, redovnika, redovnica i laika koji su često, i pod cijenu vlastitog života, otišli u misijske krajeve propovijedati Radosnu vijest Evanđelja onima koji još nisu upoznali pravoga i jedinoga Boga i Isusa Krista, Spasitelja i Otkupitelja svijeta i neizmjernu ljubav Božju kojom ljubi svako ljudsko stvorenje bez ikakve razlike,” naglasio je župnik.

U sklopu homilije učenici petog i sedmog razreda, odjeveni u misionare, pročitali su odlomke iz teksta „Hrvatski misionari mučenici“, sastavljen na temelju stvarnih životnih svjedočanstava. Tekst govori o životu hrvatskih misionara koji su svoj život dali za vjeru. Brojni su hrabri svjedoci vjere, a u ovom tekstu je riječ o dvoje mučenika stradalih u Africi braneći svoju vjeru – s. Lukreciji Mamić i fra Vjeki Ćuriću.

Tekst kroz dijalog prati njihove živote od djetinjstva u rodnim mjestima, preko školovanja u domovini i svijetu, pripreme za misije, odlazak u Afriku i mučeničku smrt.

Nakon molitve vjernika prineseni su simbolični darovi: misijska krunica, globus, sat, srce te kruh i vino uz molitvu za sve misionare i misionarke koji su poslani u daleke zemlje naviještati Krista i širiti Radosnu vijest. Misno slavlje završilo je molitvom za misije koju je pročitala učenica sedmog razreda. Kako je nedjeljna jutarnja misa ujedno i đačka misa, misno slavlje pjesmom je pratio župni Dječji zbor “Ljiljani sv. Antuna” pod ravnanjem s. Gracije Petrić.

Ključne riječi:
misijska nedjelja Otok