Budi dio naše mreže
Izbornik

Misno slavlje u povodu Dana neovisnosti u Vinkovcima

Vinkovci (IKA)

U povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske misno slavlje, u crkvi Sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima, predvodio je u utorak 8. listopada domaći župnik mons. Tadija Pranjić.

Na početku misnoga slavlja župnik je podsjetio i istaknuo kako danas naša Domovina Hrvatska slavi jedan od najpovjesnijih događaja u svojoj dugoj i lijepoj, ali i teškoj povijesti – Dan neovisnosti.

„Na jučerašnji dan, mi dobro znamo, zločinački avioni tzv. JNA srbijanske vojske, učinili su nešto pred čim je zastala cijela Europa, kada su raketirali Banske dvore i pokušali ubiti predsjednika Tuđmana, i izvršili atentat i na ostali dio hrvatskoga državnoga rukovodstva koji se našao u zgradi Vlade. Nakon toga događaja, svima nama je postalo jasno da se moramo boriti za svoju slobodu i stati na svoje noge, a na današnji je dan Hrvatski sabor donio povijesnu odluku po kojoj raskida sve državno-pravne odnose i ugovore s raspadujućom Jugoslavijom, i svim republikama koje su do tada činile Jugoslaviju. Tako smo postali zapravo, možemo reći u pravom smislu, samostalni. Odmah nakon ovoga proglasa, dobro znate, posebice vi koji ste bili na ovim prostorima, počelo je naglo formiranje hrvatskih oružanih snaga. Znalo se da je agresor, koji se usudio raketirati Banske dvore, palaču hrvatske Vlade, sigurno spreman i na sve ostalo, kao što to kasnije i pokazalo. Vrlo se brzo stvorila jedna dobra i elitna vojska, koja je najprije bila potmomognuta od policije, i tada je počeo u pravom smislu rat, i to rat koji je pokazivao svoje okrutno, zločinačko lice u velikosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku.

 

U svemu tome, danas, ovu svetu misu, prikazujem u čast Kraljice krunice Majke Božje koju su posebno štovali, i kojoj su se molili naši vojnici i redarstvenici, i koja je bila, i ostala, kroz dugu hrvatsku povijest, naša najveća zaštitnica i zagovornica, kao što se pokazalo i u Domovinskome ratu u odnosu na našu vojsku, koja je, na jedan čudesan način, tu dobivala snagu da je mogla izdržati sve ono što je i izdržala, i sačuvati i osloboditi Hrvatsku i hrvatski narod.”

Oslobađajući hrvatski narod od agresije, donijela je slobodu našem hrvatskom narodu, i ono što sam znao više puta reći, i slobodu Katoličkoj Crkvi“, rekao je mons. Pranjić.

„Danas molimo zajedno za našu Domovinu, i za vremena kojima idemo ususret, da prođu onako kako trebaju proći, da budemo složni, da se ne damo razdvojiti, da nas ne razjedine pojedini mediji koji često puta iznose potpune neistine o nekim događajima, nego, sjetimo se upravo dok slavimo Dan neovisnosti, kakvi smo bili kao narod u tako teškim i sudbonosnim trenutcima naše hrvatske povijesti.”

Bili smo jedno srce i jedna duša. To i ostanimo“, poručio je mons. Tadija Pranjić.

Pozdravljajući, među ostalima, gradonačelnika Vinkovaca Ivana Bosančića, njegova zamjenika Gabrijela Šokičića i saborskoga zastupnika i predsjednika Gradskoga vijeća dr. Mladena Karlića, župnik je istaknuo kako je Dan neovisnosti veliki blagdan i sveti dan za sve nas. Nakon popričesne molitve, domaći Mješoviti pjevački zbor „Sv. Cecilija“ s voditeljicom i orguljašicom Dubravkom Vukovarac, prof., a koji je predvodio liturgijsko pjevanje, otpjevao je hrvatsku himnu Lijepa naša.