Budi dio naše mreže
Izbornik

Mlada misa vlč. Luke Ćosića

Slavonski Brod (IKA)

Uz geslo „Prepusti Gospodinu sve putove svoje, u njega se uzdaj i on će te voditi’ (Ps 37,5), svoju mladu misu proslavio je u nedjelju 7. srpnja vlč. Luka Ćosić, novozaređeni svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije iz slavonskobrodske župe svetog Josipa Radnika.

Mladomisničko slavlje počelo je očevim blagoslovom na pragu Lukine obiteljske kuće, a potom nastavljeno svečanom procesijom do župne crkve. U procesiji su bili brojni bogoslovi, svećenici, redovnici, redovnice, vjernici odjeveni u narodne nošnje, puno mladih i djece koji su pjevali svom mladomisniku.

Vlč. Luka potom je predvodio euharistijsko slavlje uz koncelebraciju 15-ak svećenika. Na početku je brojne okupljene vjernike pozdravio domaći župnik vlč. Mato Matasović, istaknuvši kako se raduje cijela župa u kojoj je vlč. Luka treći svećenik u proteklih pet godina. „Plod je to”, rekao je vlč. Mato, „molitvi vjernika da nam Bog pošalje što više radnika u Žetvu Gospodnju. Pa je Gospodin uslišao brojne molitve i pozvao na svoju njivu mladoga Luku Ćosića, koji je, kako je i sam rekao, još od malena pokazivao zanimanje za Božje stvari.”

Primijetili su sve to njegov otac, braća i sestra, ali i s. Olivija, redovnica Družbe Služavki Kristovi koje djeluju u ovoj župi, te ga ohrabrila da pođe u malo sjemenište na Šalatu u Zagreb. Nakon deset godina formacije i završenog teološko-bogoslovnog fakulteta, 25-godišnji Luka zaređen je za svećenika ove godine na Petrovo u đakovačkoj katedrali. Njemu i svim okupljenim vjernicima prigodnu je homiliju uputio Lukin dugogodišnji prijatelj, svećenik Zagrebačke nadbiskupije, župni vikar u Samoboru, vlč. Kristijan Tušek.

U prigodnoj homiliji vlč. Tušek podsjetio je kako je Krist još prije više od 2000 godina zadao jasnu sliku svećenika, vrijednog radnika žetve Gospodnje.

„Prvo, čovjek je to koji ne nosi ni kese ni torbe, ni obuće ni odjeće. Te Isusove riječi upućuju upravo na slobodu od svega materijalnoga. Čovjek je to koji nije navezan na materijalno, ne opterećuje se onim što će posjedovati. To je čovjek skromnosti, koji se uzda u providnost. Čovjek je to koji može prepoznati ljepotu Boga koji, kako kaže Isus, hrani i ptice nebeske koje niti siju niti žanju i koji odijeva ljiljane poljske najljepšim haljinama. Radnik u Njivi Gospodnjoj čovjek je koji ne brblja, oslobođen od pustih naklapanja i pustih razgovora, koji u tišini riječi Božje, tišini riječi Gospodara žetve pronalazi onu pravu riječ. I tu istu daje. Na koncu, radnik žetve Gospodnje čovjek je mira, donosi mir, pomiruje, ali ne mir ovoga svijeta, ne tek primirje, ono sporazumno, ne dogovoreno, već mir srca, mir srca koje je smireno u Bogu koji jest mir naš“, rekao je vlč. Kristijan.

Dok se radujemo s Lukom, i molimo za njega i s njim i zahvaljujemo za dar svećeništva molimo jedni za druge, jer možda smo mi svećenici na specifičniji način pozvani ovo živjeti. Ali uloga je i poslanje svakoga vjernika da riječ Božja koju sluša oblikuje njegov život. Pa da i sam postane sličan Kristu. Pozvani smo biti ljudi skromna duha, razborita jezika i mirna srca ne bojeći se ničega, jer u Crkvi ispovijedamo ljepotu zajedništva, nazivamo se braćom i sestrama i velika smo obitelj u ovom svijetu. Ovo današnje slavlje neka nam u tome pomogne da obnovimo svoje pouzdanje u Božju i ljudsku blizinu, a onda usprkos križevima i poteškoćama ne izgubimo ni smisao ni ljepotu ni želju naviještanja Krista, i širenja kako će reći bl. Alojzije Stepinac – Božje stvari. Neka nas srce uvijek, i baš kad mislimo da ne ide, opet ohrabri i šapne nam daj čovječe, daj brate i sestro. Prepusti Gospodinu putove svoje i povjeri mu svu svoju brigu i on će sve voditi“, zaključio je vlč. Tušek.

Misno slavlje pjevanjem je animirao ujedinjeni zbor dviju župa: sv. Nikole Tavelića i sv. Josipa Radnika, kojim je ravnala s. Ivanka Darojković.

Vlč. Luka zahvalio je dragom Bogu na daru svećeništva, svojoj obitelji – ocu, braći i sestri na blagoslovima, ali i majci koja ga blagoslivlja s Neba, rodbini, prijateljima, subraći bogoslovima, đakonima, svećenicima, sestrama Služavkama Kristovim, župniku, župljanima, Brođankama i Brođanima, svima koji su i najmanjom sitnicom pomogli u organizaciji njegova mladomisničkog slavlja.

Slavlju mlade mise prethodila je trodnevnica od srijede 3. do petka 5. srpnja u župnoj crkvi sv. Josipa Radnika u Slavonskom Brodu. Misno slavlje prvu je večer u trodnevnicI predvodio vlč. Mato Marijić, župnik u Kulini (Bosanska Posavina). U četvrtak, drugog dana trodnevnice, misu je predvodio mons. Ivan Andrić, regens chori katedrale sv. Petra u Đakovu i nadbiskupijski povjerenik za trajnu duhovnu formaciju svećenika. Posljednjega dana trodnevnice misu je predvodio vlč. Drago Marković, kancelar Nadbiskupijske kurije.