Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Ivan Ćurić blagoslovio nova tri zvona filijalne crkve sv. Ivana Pavla II. u Bartolovcima

Slavonski Brod (IKA)

Pomoćni biskup đakovačko-osječki mons. Ivan Ćurić blagoslovio je u subotu 22. kolovoza, na blagdan Blažene Djevice Marije Kraljice, u Bartolovcima kod Slavonskog Broda nova tri zvona filijalne crkve sv. Ivana Pavla II. koja će odsad pozivati vjernike na bogoslužja i molitvu.

Kako je to jedina crkva u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji posvećena svetom papi naših dana, a i godina 100. obljetnice njegova rođenja, najveće zvono teško je 302 kg. posvećeno je sv. Ivanu Pavlu II. i na njemu je upisana papina rečenica: Otvorite vrata Kristu. Drugo zvono teško je 215 kg i posvećeno je Blaženoj Djevici Mariji Kraljici, a treće teško 135 kg posvećeno je sv. Bartolu, zaštitniku toga sela.

U kršćanskoj duhovnosti i kulturi i danas su crkvena zvona sveti znak

U prigodnom nagovoru biskup Ćurić povezao je to svečano slavlje sa glasovitom gradnjom crkve BDM Kraljice Poljske u Nowoj Huti, koju je posvetio tadašnji krakovski nadbiskup, danas sv. Ivan Pavao II. izrekavši poruku: “Ovo nije grad ljudi koji nikome ne pripada. Ovo je grad Božje djece”.

Biskup Ćurić objasnio je kako ta poruka ima snažnu pozadinu i dugu povijest, jer je crkva u tom gradu, koji je trebao biti grad bez Boga, građena uz velike borbe i žrtve, koje je neposredno pratio i vodio tada mladi biskup Wojtyła.  Dodao je kako je znakovito da je u toj župi, osnovanoj 1952. godine, križ postavljen 1957.  na mjestu nove crkve uklonjen 1960., da bi tek 1969. godine mogao biti blagoslovljen kamen temeljac za tu crkvu. I to 18. svibnja, istoga dana u godini, kad je mnogo godina kasnije, 2016., u drugim prilikama blagoslovljen i položen temeljni kamen nove crkve u Bartolovcima.
“Položili smo tada temeljni kamen u novu crkvu u Bartolovcima u čast onoga koji se tako zdušno zalagao i uspio da Nowa Huta nikao ne ostane grad bez Boga, već da u njoj izdigne, kako to Poljaci vele, Arka Pana, odnosna Arka ili Škrinja Gospodnja, vidljivo mjesto susreta i dijaloga Boga i čovjeka po Isusu Kristu, mjesto gdje se okuplja Njegova zajednica, gdje se rasvjetljuje i hrani otajstvima spasenja – spomendanom muke, smrti  i uskrsnuća Kristova”, rekao je uz ostalo biskup Ćurić.

Pojašnjavajući nadalje kako su zvona još od davnina postala pomoćnicima u životu i svjedočenju vjere kršćanskih zajednica poručio je:
“U kršćanskoj duhovnosti i kulturi i danas su crkvena zvona sveti znak, čiji glas svjedoči o tome da su naš ljudski svijet i naše ljudsko vrijeme ispunjeni otvorenošću i doživljajem Božje nazočnosti i blizine. Uvijek se nastojmo sjetiti kako se glas – sveti znak crkvenoga zvona kreće u dva smjera; prvi onaj koji je upravljen k nebu, uzdiže se k Bogu te ga čujemo kao odjek naših molitava… Drugi  smjer glasa zvona je onaj koji je upravljen nama, zajednici Crkve i svijetu. Zvona nas pozivaju da se sjetimo svoga saveza s Bogom i da vrijeme svojih zemaljskih dana ispreplićemo molitvom, osobnom i obiteljskom kao i liturgijskim slavljima, napose u Dan Gospodnji”.
Pojašnjavajući papinu rečenicu “Otvorite vrata Kristu”, ispisanu na najvećem zvonu posvećenom papi Ivanu Pavlu II., biskup Ćurić vjernike je pozvao da se u svojim radostima i žalostima uvijek otvore Kristu koji sve rasvjetljuje i privlači k sebi.

Svečanost posvete crkve najavljena je za 22. listopada, na spomendan sv. Ivana Pavla II.

Nakon što je svečano blagoslovio zvona biskup Ćurić, simboličnim je udarcem čekića u svako zvono oglasio njihovo uzdignuće na zvonik. Isto su učinili župnik Pero Stanić, kum zvona – načelnik Općine Sibinj Josip Pavić, a potom i okupljeni župljani.

Zvona su izrađena u njemačkome gradu Passauu. Koštala su 350.000 kuna. Njihovu izradu i nabavku pomogli su financijski Ministarstvo regionalnog razvoja i Općina Sibinj, ali i sami vjernici, župljani sela Bartolovci svojim dobrovoljnim prilozima.

Svaki put kada zajedno zazvone, zvona će se oglašavati melodijom početka svečanog misnog slavlja – himnom Gloria – Slava Bogu.

Bio je to doista radostan događaj za sve vjernike i njihova župnika Stanića jer su u samo četiri godine uspjeli izvana i iznutra dovršiti svoju bartolovačku ljepoticu. Od građevinskih radova na novoj crkvi, preostaje još, kako je župnik Stanić rekao, urediti okoliš i terasu ispred crkve, s posebnim prilazom za osobe s invaliditetom. Tada će sve biti spremno za veliku svečanost posvete crkve koja je najavljena za 22. listopada 2020., na spomendan sv. Ivana Pavla II.