Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Hranić predvodio slavlje krštenja u Podcrkavlju

Podcrkavlje (IKA)

Predvodeći u nedjelju 20. lipnja svečano misno slavlje u Župi sv. Ivana Krstitelja u Podcrkavlju kod Slavonskog Broda đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić krstio je malog Martina, osmo dijete u obitelji Marija i Martine Jurilj iz sela Grabarje, te malu Saru, drugo dijete u obitelji Tomislava i Blaženke Petrović iz sela Zdenci.

Aktualizirajući misna čitanje te nedjelje nadbiskup Hranić u propovijedi je naglasio kako se prije više od godinu dana, kada je koronavirus izmijenio naše navike, zaustavio gospodarstvo, nametnuo nova pravila ponašanja, čitavo čovječanstvo pa i sama Crkva, našlo u sličnoj situaciji poput Isusovih učenika na lađi u olujnom moru. Ustvrdio je kako smo tada shvatili da ne možemo ići dalje svatko za sebe, već samo zajedno.

Posvjestivši kako nas Bog ljubi bezuvjetno, no mi se od njega udaljujemo vođeni pohlepom za profitom, te dopuštamo da nas obuzmu stvari ovoga svijeta, nadbiskup je upozorio: „Ne marimo za Božju riječ i njegove pozive. Nismo se probudili pred svjetskim ratovima i nepravdama. Ne slušamo krik siromaha i našega teško bolesnog planeta. Nastavljamo svoj hod dalje, misleći da ćemo uvijek ostati zdravi u jednom bolesnom svijetu. A Boga se sjetimo onda kad se nađemo u nerješivim poteškoćama, kad se nađemo u moru kojim bjesne valovi. Tada i mi zavapimo Gospodinu, probudi se“.

Nadalje je pojasnio kako nas misna čitanja te nedjelje pozivaju da promišljamo što nam je u životu važno, trajno i neprolazno, potiču nas da ponovo izaberemo Isusa i ono što je važno, da odvojimo potrebno od nepotrebnoga te se oslonimo na Gospodina.

Svjestan kako su danas i kršćanski brakovi u krizi, upozorio je da rješenje nije u rastavi, nego u njegovanju bračne veze, u spremnosti bračnih drugova praštati jedni drugome, mijenjati sebe.

„Kršćanin svoga bračnog druga ljubi kao sebe samoga, trudi se da njegov brak bude predokus raja, a ne pakla, otvoren je životu. U kršćanskom braku gdje ima vjere u Boga i povjerenja bračnih drugova jedno u drugo stvara se ozračje za otvorenost daru života. Samo vjera u Boga hrabri bračne drugove, daje snagu plivati protiv struje, protiv mentaliteta ovoga svijeta te biti potpuno Isusov, njemu se potpuno darivani, živjeti s potpunim povjerenjem u njega u ovome svijetu“, poručio je nadbiskup Hranić. Zahvalio je i čestitao na kraju roditeljima krštenika, a posebno obitelji Marija i Martine Jurilj na njihovu osmom djetetu, stavivši za primjer kršćanskim brakovima.

Svečano misno slavlje, s obredom krštenja, uz nadbiskupa Hranića suslavili su domaći župnik Andrzej Tylicki, tajnik Nadbiskupijskog ordinarijata Domagoj Lacković i župnik u Ruščici Mario Lešić, koji je bio i kršteni kum maloga Martina. Pjevanje je predvodio župni zbor.