Budi dio naše mreže
Izbornik

Nedjelja Božje riječi u Punitovcima

Punitovci (IKA/TU)

Prva Nedjelja Božje riječi proslavljena je 26. siječnja svečanim misama u crkvama punitovačke župe.

Jutarnja misa slavljena je u Jurjevcu Punitovačkom u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, zatim prijepodnevna misa u Josipovcu Punitovačkom u crkvi Svetog Mihaela arkanđela koju je na slovačkom jeziku predvodio misionar Vladimir Stuhli, Josipovčanin sa službom na Madagaskaru te podnevna misa u crkvi Svetog Ladislava kralja u Punitovcima koju je, kao i u Jurjevcu, predvodio župnik dr. Đurica Pardon.

U punitovačku crkvu ministranti su sa župnikom ušli u procesiji noseći u ruci Biblije koje su u rukama imali i nazočni župljani, sudionici misnog slavlja, pozvani nedjelju prije da ih sa sobom ponesu. „Nedjelju Božje riječi slavimo temeljem objave pape Franje. On je 30. rujna prošle godine objavio apostolsko pismo kojim je utemeljio nedjelju posvećenu Božjoj riječi, a u povodu 1600 godina od smrti svetog Jeronima, velikog poznavatelja Svetog pisma i prevoditelja izvornih biblijskih tekstova na latinski.

Nedjelja Božje riječi slavit će se uvijek na 3. nedjelju kroz godinu“, pojasnio je vjernicima župnik Pardon na početku misnog slavlja. Pred čitanje evanđelja župnik je pozvao da umjesto znamenovanja križem na čelu, usnama i srcu župljani to učine knjigom Svetog pisma: dotaknu njome čelo, poljube  je i prislone na srce, a na kraju pročitanog ulomka da knjigu poljube.

„Sveto pismo je knjiga od Boga nadahnuta, riječi od Boga zapisane, riječi koje Bog govori čovjeku, govor koji treba znati slušati i čuti, a poruku čitati i prihvatiti, razumjeti i prihvatiti. Čudesna je to povijest u njoj zapisana. U Bibliji otkrivamo svoju i  prošlost sviju nas, stojimo s njom u sadašnjosti i usmjereni smo u budućnost. Božji je to govor koji se uvijek čuje i odjekuje kroz sva vremena. Čitanje Biblije i molitva je razgovor između Boga i čovjeka. Biblija je istina, riznica mudrosti i života. Riječi Biblije – Božje riječi neka nas nadahnjuju u svakodnevnom životu, u našoj vjeri i dobroti življenja“, naglasio je župnik u homiliji.

Svoje Biblije župljani su potom donosili pred oltar, predali su ih župniku, a on je svaku od šezdesetak Biblija uzeo i odložio  na stol uz ambon te ih nakon molitve poškropio blagoslovljenom vodom.

„Ponesimo svojim domovima ove Biblije, različitih izdanja i oblika, deblje i tanje, veće i manje, prilagođene djeci, mladima i odraslima, i stavimo ih na vidno mjesto te pronađimo vremena za čitanje. Živimo po Božjoj riječi i s njom u nadi spasenja i zajedničkog življenja u vječnosti Kraljevstva nebeskog“, poručio je župnik na kraju misnog slavlja.