Budi dio naše mreže
Izbornik

Nova knjiga „Dušo sad pođi sa mnom“

Osijek (IKA/TU)

Đakovačko-osječka nadbiskupija izdala je zbirku pučkih pjesama Miroslave Hadžihusejnović Valašek „Dušo sad pođi sa mnom“ podnaslovljenu „Tradicijske nabožne pripovijedne pjesme i molitve iz Slavonije i Srijema“.

Knjiga sadrži 283 pučke duhovne popijevke, podijeljene u nekoliko sadržajnih cjelina, koje čine: adventske i božićne pjesme, korizmene i uskrsne pjesme, marijanske pjesme, pjesme različitih sadržaja te molitve i zahvale.

Autorica Hadžihusejnović Valašek u svojoj uvodnoj riječi ističe da je slučajnost htjela da se 2012. godine u Lipovcu očarala rukopisnom pjesmaricom nabožnih tekstova te je teren postao poligon za istraživanje materijalnih dokaza za postojanje rukopisnih zbirki. „Na terenu sam pjevačice poticala na zapisivanje tekstova koje poznaju, bez obzira na podrijetlo. Tako su zapisivačice dobile potvrdu da to što one često skriveno pišu ili se prisjećaju ima kulturnu i humanu vrijednost“, naglasila je M. Hadžihusejnović Valašek i uputila da je tijekom pet godina (2013.-2018.) sakupila u Slavoniji i Srijemu 12 rukopisnih pjesmarica, od kojih su za ovu knjigu korišteni samo tekstovi nabožnog karaktera.

„Među slavonskim vjernicima, posebno ženama, otkriveni su novi, suvremeni, samozatajni zapisivači tekstova crkvenih pučkih, u glavnom pripovjednih pjesama. Zahvaljujući njima, sačuvano je obilje tekstova arhaične pripovjedne/narativne strukture, gotovo nepoznate suvremenoj znanosti, koji nisu bili zapisani, a smrću kazivača bili bi zauvijek izgubljeni“, uputila je autorica.

Pojasnila je da sadržaj tekstovnih rukopisnih pjesmarica sadrži onu građu koja je zapisivačicama bila dostupna, koja ih je oduševila i koju nisu imali prilike naći u drugim izvorima. Tako je jedino bilo moguće zadržati i sačuvati pjesmu iako je tekst samo jedan sastavni dio popijevke oživotvorene živom izvedbom s napjevom, što ga je (do magnetofona) mogao okvirno dokumentirati samo stručno osposobljeni glazbenik.

„Nedostaju zapisi napjeva koji su često bili pratitelji stihova zapisanih u pjesmaricama. Taj sam nedostatak pokušala nadoknaditi snimanjem izvedaba gdje god je to bilo moguće, svjesna da je to samo jedan dio nekada živih duhovnih sadržaja vjerničkoga puka“, uputila je M. Hažihusejnović Valašek ističući da su snimljeni napjevi za otprilike trećinu tekstova sadržanih u knjizi.

Izv. prof. dr. Boris Vulić u predgovoru je istaknuo da je to djelo otpor zaboravu kolektivnog pamćenja i utjelovljeni pokušaj da se takvom pamćenju daruje novi život kroz zbirku pučkih nabožnih pripovjednih pjesama koje čine našu najstariju pučku baštinu.

„I ovim će se djelom još jednom potvrditi i zajamčiti neraskidiva povezanost vjere, baštine i kolektivnog pamćenja“, uputio je te naglasio kako je ono kruna neumornog rada autorice M. Hadžihusejnović Valašek. „Autoričina ljubav prema sjećanju kao i njen otpor prema zaboravu opet su je upravili prema vrlo zahtjevnom poduhvatu prikupljanja i analize tradicijskih nabožnih pjesama i molitava, ovoga puta iz Slavonije i Srijema. Mnoge od njih bile su korak do potpunog zaborava i ovim im je djelom autorica upravo omogućila novi život.

Tu je zauzetost i nakanu prepoznala i podržala Đakovačko-osječka nadbiskupija, koja je izdavač ove knjige“, uputio je prof. dr. Vulić, a na djelo su se osvrnuli i recenzenti prof. mr. art. Miroslav Martinjak i Ivan Golčić.

Knjiga sadrži 350 stranica, a po cijeni od 180 kuna/24 eura dostupna je u Knjižari i prodavaonici „Blažena Salomeja“ u Đakovu (bl.salomeja@djos.hr).