Budi dio naše mreže
Izbornik

Ovčara: Godišnje zahvalno hodočašće Milosrdnom Isusu

Ovčara (IKA)

Nekoliko stotina vjernika iz župa Slavonskobrodskog, Đakovačkog, Vinkovačkog i Otočkog dekanata, pa i iz drugih krajeva Slavonije, hodočastilo je u subotu, 24. rujna u Svetište Božjega milosrđa na Ovčaru, u župi Levanjska Varoš, došavši Milosrdnom Isusu zahvaliti za sve milosti i uslišane molitve tijekom ove godine.

Zahvalno hodočasničko euharistijsko slavlje na vanjskom je svetišnom oltaru predvodio misionar vlč. Danijel Tigandžin, župnik župe Uznesenja Marijina u Duboševici. Koncelebrirali su župnik župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Berku vlč. Krešimir Aračić, zatim župnik župe Bezgrešnog Srca Marijina u Slavnskom Brodu ; vlč. Tomislav Ćorluka, te župnik župe Presvetog Srca Isusova u Šidu (Srijemska biskupija) vlč. Nikica Bošnjaković, koji je i propovijedao.

U prigodnoj homiliji vlč. Nikica vjernicima se obratio kao živoj Kristovoj Crkvi, kazavši kako su upravo oni koji su ovdje došli Isusu zahvaliti uistinu živa Crkva, i zapitavši se – gdje su svi oni koji nisu došli zahvaliti, a dolazili su redovito moliti Gospodina za zdravlje, sreću, posao (…). “Koliki su bili u ovom svetištu kroz ovu godinu, koliko li ih je samo došlo na slavlje svetkovine Milosrđa Božjeg proljetos. Na tisuće! A danas, što je danas? Danas je dan za doći i reći – hvala! Jesen dolazi, u našim ćemo crkvama slaviti mise zahvalnice za plodove zemlje. Tako je i ova misa danas, na kraju godišnjih hodočasničkih slavlja koja nudi ovo svetište, također misa zahvalnica!” – istaknuo je vlč. Nikica i potom prokazao: “pogledajte koliko je praznih stolica. Nije istina da Milosrdni Isus nije baš nikome pomogao! A volja Božja i poziv je bio – dođimo reći Isusu hvala! Ti koji si se odazvao tom pozivu, ti si živa Crkva, a onaj koji je, kako se to sada fino kaže, bio spriječen doći iz opravdanih razloga (iako zaista ima i opravdanih) – e, on je mrtva Crkva!” rekao je vlč. Bošnjaković i pozvao sve koji su se okupili u Ovčari neka budu “sol zemlje i svijetlo svijeta” i zagovornici u ime svih onih koji su ovdje također trebali biti i za njih reći – hvala Milosrdnom Isusu!

Misnome slavlju prethodila je pobožnost Milosrdnom Isusu uz molitvu krunice i litanija Božjem Milosrđu, koju je pred kipom svete Faustine Kowalske, tajnice Božjeg Milosrđa, predvodio upravitelj svetišta u Ovčari, vlč. Miro Tomas; a potom i euharistijsko klanjanje pred Presvetim koje je predmolio vlč. Nikica Bošnjaković.

Pjevanjem je cjelodnevnim program animirao zbor župe Bezgrešnog Srca Marijina iz Slavonskog Broda, pod ravnanjem s. Ankice Tomas (na orguljama) i uz gitarsku pratnju vlč. Krešimira Aračića. Nekoliko je svećenika vjernicima bilo na raspolaganju i za pomirenje s Gospodinom u sakramentu ispovijedi.