Budi dio naše mreže
Izbornik

Peti molitveni susret unutar trećega ciklusa „Lectio divina“

Osijek (IKA/TU)

U četvrtak 17. studenoga u pastoralnim prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku, u organizaciji Instituta za novu evangelizaciju "Sveti Ivan Pavao II.", održan je peti molitveno-biblijski susret unutar novoga ciklusa Lectio divina. 

Susret je započeo zajedničkom molitvom koju je predvodio vlč. dr. Davor Vuković, osobito u molitvi spominjući žrtve Vukovara, Škabrnje i Domovinskog rata. Zahvaljujući tehničkoj podršci koju je osigurala Anamarija Buzgo, susret su pratili i sudionici on-line, preko video veze na YouTube kanalu Duhosa. Snimka Lectio divina ostaje dostupna na YouTube kanalu Duhosa za sve zainteresirane.

Za temu susreta je odabran ulomak iz Matejeva evanđelja koji donosi prispodobu o Kraljevstvu nebeskom i o kukolju (usp. Mt 13, 24-30; 34-43). Tekst je odabran u svjetlu kraja liturgijske godine i proslave svetkovine Krista Kralja svega stvorenja. Prvi korak Lectio divina je čitanje (lectio) odabranog biblijskog teksta. Nakon čitanja uslijedilo je razmatranje (meditatio) u kojem su protumačene neke teme pročitanog ulomka.

Vlč. Vuković je istaknuo kako su pred nama svetkovina Krista Kralja i konac liturgijske godine, koji naš vjernički pogled usmjeravaju posljednjim stvarima: Kristovom ponovnom dolasku (paruziji), posljednjem sudu, raju tj. konačnoj uspostavi Kraljevstva nebeskoga i paklu. Upravo prispodoba o Kraljevstvu i o kukolju stavlja pred nas ove teme. Sijač dobroga sjemena na njivi je sam Krist, Sin Čovječji. Njiva je svijet. Dobro sjeme su sinovi Kraljevstva, odnosno svi oni  muškarci i žene koji su se odazvali Božjem pozivu i žive život u skladu s Božjom voljom, nasljedujući Krista, čuvajući njegovu riječ i zapovijedi. Kukolj su sinovi Zloga, odnosno ljudi koji odbijaju Božji poziv, zavodnici i bezakonici, koji su tvrdokorna srca, koji odbijaju obraćenje, koji žive po svojoj volji i pameti, zavodeći druge na krive putove. Žetva je, pak tradicionalna biblijska slika koja simbolizira svršetak svijeta i posljednji sud. Sudac na koncu vremena biti će onaj koji je i sijao dobro sjeme, a to je sam Isus Krist, Sin Čovječji, naglasio je dr. Vuković.

Važna poruka ove prispodobe jest i poziv na strpljivost. Stav razborita i strpljiva gospodara iz prispodobe, slika je samoga Boga, koji odlučuje čekati do vremena žetve, da s kukoljem ne bi istrijebio i pšenicu. Isus u prispodobi ukazuje kako Bog dopušta pomiješanost pravednika i grešnika, dobrih i zlih, te jasno ukazuje kako nije na nama preuzimati ulogu sudaca koji svrstavaju u raj ili u pakao. Bog je jedini sudac i jedino on do kraja proniče ljudska srca te može ispravno suditi. Stoga je ova prispodoba i poziv na vjerničku strpljivost i poniznost, na trajnu budnost i odgovornost, kao i na trajno obraćenje. Drugim riječima, pozvani smo biti strpljivi, te trajno budni i oprezni, u iščekivanju posljednjeg časa, ostavljajući naš sud jedinomu koji je neprevarljiv i do kraja proniče srca i bubrege, istaknuo je vlč. Vuković.

U razmatranje o ovim, ali i o drugim temama na temelju pročitanog odlomka, uključili su se i ostali sudionici susreta. Nakon razmatranja (meditatio), uslijedila je molitva (oratio) nadahnuta pročitanim tekstom. Nakon molitve, sudionici su ostali u tišini i kontemplaciji (contemplatio) te promišljanju o konkretnom djelovanju. Susret je završen zajedničkom molitvom. Na koncu susreta, vlč. Vuković je sudionicima darovao knjigu pod nazivom Urbani monah. Lectio divina u svakodnevici. Knjiga je djelo katoličkog vjernika laika Dinka Klasana, nastala nakon autorovog osobnog korjenitog obraćenja i uranjanja u Božju riječ i Sveto pismo. Sljedeći susret Lectio divina predviđen je za četvrtak 1. prosinca u 19.30 sati u pastoralnim prostorima Vikarijata u Osijeku.