Budi dio naše mreže
Izbornik

Požeška biskupija pomaže biskupiju Ngaoundéré u Kamerunu

Požega (IKA)

Požeški biskup Antun Škvorčević uručio je hrvatskom misionaru u biskupiji Ngaoundéré u afričkoj državi Kamerun, Karlu Prpiću, pismo za tamošnjeg biskupa Emmanela Abboa u kojem ga izvješćuje da je Požeška biskupija iz svojih sredstava izdvojila 30.000,00 eura za opremanje prostora u zgradi Pastoralnog centra, kako bi se u siječnju iduće godine moglo u njoj održati zasjedanje Kamerunske biskupske konferencije, izvijestili su u petak 5. studenoga iz Požeške biskupije.

Nakon tromjesečnog boravka u domovini, svećenik Požeške biskupije i misionar u afričkoj državi Kamerun Karlo Prpić vratio se u biskupiju svoga djelovanja Ngaoundéré. Opraštajući se s njime biskup Antun Škvorčević uručio mu je pismo za dijecezanskog biskupa navedene biskupije Emmanela Abbo u kojem ga izvješćuje da je Požeška biskupija pronašla mogućnost pozitivno odgovoriti na njegovu molbu, te je iz svojih sredstava izdvojila 30.000,00 eura za opremanje prostora u zgradi Pastoralnog centra, kako bi se u siječnju iduće godine moglo u njoj održati zasjedanje Kamerunske biskupske konferencije.

Prijašnjih godina Požeška biskupija već je dala svoj novčani prilog za opremanje više od dvadeset soba navedene zgrade, a sadašnjim sredstvima uredit će se ostalih dvadesetak soba kao i dvorana koja služi za održavanje konferencija i za blagovaonicu. Nastavak je to pružanja potpore spomenutoj mladoj mjesnoj Crkvi u Africi. Dosad je Požeška biskupija među ostalim pomogla izgradnju i opremanje crkve sv. Petra u Župi Gada-Mabangi i crkve sv. Josipa u Bamyangi te stipendirala određeni broj bogoslova u njihovu školovanju.

Od svog utemeljenja Požeška biskupija, osim što misionaru Karlu Prpiću osigurava mjesečnu novčanu nagradu sukladno svome financijskom sustavu, nastoji pomagati i svećenike biskupije Ngaoundéré na taj način što im redovito dostavlja određeni broj misnih nakana, od čijeg priloga mogu pokriti značajan iznos svojih životnih potreba. To je moguće zahvaljujući svećenicima i vjernicima Požeške biskupije koji se odriču takozvanih kumulativnih misa, te svoje misne nakane daju da se odsluže u misijama.

Za najnoviju primljenu pomoć biskup Emmanuel Abbo uputio je biskupu Antunu Škvorčeviću pismo zahvale u kojem navodi:

»Ovime potvrđujem da sam primio Vaš dopis u vezi s niže navedenim. U spomenutom dopisu obavijestili ste nas o pomoći koju ste ponovno pružili Biskupiji Ngaoundéré za dovršenje opremanja zgrade Pastoralnog centra, za opremanje dvorane za sastanke i blagovaonice u njoj.

Naime, od 8. do 15. siječnja i od 17. do 23. siječnja 2022. godine u Ngaoundéréu održat će se 45. godišnje zasjedanje kamerunskih biskupâ i Nacionalno vijeće voditeljâ Papinskih misijskih djelâ. U punoj smo pripremi za ta dva velika događaja za čiju su nam organizaciju potrebna značajna financijska sredstva. To je razlog zbog kojeg sam Vam se ponovno obratio za pomoć koja bi nam omogućila da dovršimo opremanje zgrade, dvorane za sastanke i blagovaonice.

Preuzvišeni, želio bih Vam u ime biskupije Ngaoundéré ponovno uputiti izraze zahvalnosti za trajnu pažnju koju nam iskazujete u našim potrebama. Samo Gospodin će znati nagraditi tu velikodušnost i tu osobitu pažnju koju iskazujete Biskupiji Ngaoundéré. Budite uvjereni da ću trajno moliti za Vas i za Vašu biskupiju. Neka Vas Djevica Marija svojim zagovorom bez prestanka pratiti u Vašoj biskupskoj službi«, zaključio je biskup Abbo, izvijestili su u petak 5. studenoga iz Požeške biskupije.