Budi dio naše mreže
Izbornik

Požeški biskup Antun Škvorčević susreo se s gradonačelnikom Novske Marinom Piletićem

Zagreb (IKA)

U srijedu 20. siječnja u Biskupskom domu u Požegi požeški biskup Antun Škvorčević primio je Marina Piletića, gradonačelnika Grada Novske. Na susretu je sudjelovao Ivica Žuljević, predstojnik Ureda Požeške biskupije za katoličke škole te Krunoslav Juraković, ravnatelj Katoličke osnovne škole u Novskoj.

Razgovarali su ponajprije o potresu koji je 29. prosinca pogodio Sisačko-moslavačku županiju u kojoj se nalazi  Novska i nekoliko župa Požeške biskupije.

Biskup je predstavio gradonačelniku ono što je Požeška biskupija do sada učinila u ublažavanju posljedica potresa, o svom posjetu biskupu Vladi Košiću u Sisku te Glini i okolici zajedno sa slavonskim episkopom Jovanom Ćulibrkom i gornjokralovačkim episkopom Gerasimom Popovićem.

U Požeškoj biskupiji u potresu je najteže stradala crkva u Lonji

Podsjetio je kako je u nedjelju 3. siječnja bio dan molitve u Požeškoj biskupiji za sve preminule i stradale žrtve potresa, i ujedno prikupljanja novčanih priloga koji je u uz drugu pomoć u iznosu od 626.000,00 kuna uplaćen na račun Caritasa Sisačke biskupije. Gradonačelnik Piletić izvijestio je biskupa Antuna da s obzirom na blizinu epicentra spomenutog potresa na području Novske nije bilo težih stradanja. Biskup je pak istaknuo kako je u Požeškoj biskupiji najteže stradala crkva u Lonji.

Razgovor su nastavili o suradnji između Novske i Požeške biskupije, napose povezanoj s djelovanjem Katoličke osnovne škole u Novskoj. Razmotrili su i pitanje dovršenja radova na proširenju župne crkve sv. Luke Evanđelista u Novskoj te njezinoj opremi, i nastojanju da se u crkvu vrati sakralna baština koja je posljednjih desetljeća dospjela u određene gradske ustanove.

Gradonačelnik Novske je prikazao biskupu projekt uređenja središta grada

Pored toga, gradonačelnik je prikazao projekt uređenja središta grada, koji je povezan i s nekim imovinsko-pravnim pitanjima Župe sv. Luke. Biskup i gradonačelnik dotaknuli su se i nekih aktualnih društvenih pitanja, obnove stradalih područja u potresu te stanja uvjetovanog COVID-19. Biskup je zahvalio gradonačelniku za nastojanja oko napretka Novske, napose za suradnju sa župama na području grada za opće dobro njegovih građana.