Budi dio naše mreže
Izbornik

Predavanje o vjeri i adventu na vojnom poligonu kod Đakova

Đakovo (IKA/TU)

Vojnicima koji završavaju specijalističku obuku u srijedu 4. prosinca dr. sc. Davor Vuković, profesor fundamentalne teologije na KBF-u u Đakovu, održao je predavanje “Izazov vjere i adventa. Vjera je lijepa tradicija i običaj ili snaga koja mijenja život?” na vojnom poligonu “Gašinci” .

Predavanju su se pridružili zapovjednik vojnog poligona Milan Čorak, njegov zamjenik Ivan Galović te cijeli stožer.

Vuković je prisutne uveo u temu vjere ukazujući na ljudsku sposobnost vjerovanja koju, svjesno ili nesvjesno, očitujemo u raznim životnim situacijama. “Na ovu ljudsku sposobnost vjerovanja nadograđuje se kršćanska vjera. Njezina osobitost je što u središtu ima samog Boga koji je svoje lice objavio u Isusu Kristu. Vjera se, onomu tko otvara srce živomu Bogu, pokazuje kao životna snaga jer Bog čovjeku vjerniku postaje smisao, orijentir, utjeha, utočište, svjetlo života. Vjera tako postaje duhovni temelj života, a nipošto tek lijepi običaj i tradicija. Vuković je, na tom tragu, pozvao sve okupljene vojnike na življenu i osobnu vjeru, koja neće biti tek izvanjski ukras usput pridodan životu, nego životna duhovna snaga koja će biti hranjena osobnom i zajedničkom molitvom, svetom misom i Božjom riječju.”

U drugom dijelu predavanja Vuković je govorio vojnicima o otajstvu adventa, rekavši kako u središtu adventa stoji priprava na Božji dolazak i to u trostrukom vidu. “Advent je priprava na prvi Božji dolazak među ljude u djetetu Isusu, priprema na drugi dolazak istoga Isusa koji će biti na koncu vremena, ali i trajna raspoloživost na Božju prisutnost među nama po Duhu Svetom, po sakramentima, po snazi vjere koja otvara vrata trajnoj Božjoj nazočnosti u životu vjernika. rekao je predavač i pritom pozvao na molitvenu budnost koja je posebno izražena u adventu.

Nakon predavanja uslijedila je misa koju je predvodio vojni kapelan preč. Vlado Mandura, a suslavio je dr. Vuković. Na temelju Božje riječi, preč. Mandura je govorio o vjeri koja spašava i uvodi u otajstvo božanskog života. Čestitao je također vojnicima koji su završili specijalističku obuku i pozvao ih da, gdje god ih vojna služba odnese, ostanu trajno povezani sa živim Bogom Isusom Kristom.