Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljena knjiga biskupa Škvorčevića „Riječ Božja nije okovana“

Požega (IKA)

U predvečerje blagdana sv. Antuna Padovanskog, 12. lipnja, na početku Antunovskog koncerta u požeškoj katedrali predstavljena je knjiga biskupa Antuna Škvorčevića „Riječ Božja nije okovana – Pisma, poruke i homilije u vrijeme pandemije koronavirusa“.

O knjizi su govorili Miroslav Paulić i Marijana Ćorluka, profesori hrvatskog jezika u požeškoj Katoličkoj gimnaziji.

Profesor Paulić kazao je kako su u toj knjizi sabrani zapisi biskupa Škvorčevića koji svjedoče o porukama ohrabrenja svećenicima i vjernicima Požeške biskupije u izvanrednim okolnostima uzrokovanih pandemijom. Naglasio je kako se pritom biskup vodio načelom opće Crkve da je »salus animarum suprema lex« – »spasenje duša vrhovni zakon« i svojim vlastitim načelom »Ne dokidati – nego prilagoditi«.

Knjiga se sastoji od tri dijela. U prvom su sabrana pisma, odredbe, poruke i čestitke koje je biskup u spomenutom prošlogodišnjem razdoblju upućivao svim svećenicima i vjernicima te pojedinim skupinama vjernika: bogoslovima, vjeroučiteljima, prvopričesnicima, krizmanicima, časnim sestrama, članovima biskupijskog Djela za zvanja, dekanima. Drugi dio, pod naslovom »Homilije« donosi izbor biskupovih propovijedi tijekom korizme i uskrsnog vremena te u različitim prigodama prošle godine. Posljednji dio, »Preminuli svećenici« donosi homilije što ih je biskup Škvorčević održao na sprovodima šestorice svećenika Požeške biskupije, koji su zbog pandemije koronavirusa bili sahranjeni u izvanrednim okolnostima.

Profesorica Ćorluka podsjetila je na retoriku od antičkog vremena do danas, istaknuvši da su antički književnici i filozofi smatrali govorništvo jednim od najvećih darova bogova smrtnicima. Naznačila je osobine dobrog govornika, njegovu izobrazbu, ciljeve koji se govorom žele postići, te način na koji je oblikovan dobar govor. Spomenuvši govorničke vještine biskupa Škvorčevića, ustvrdila je da je on osoba temeljite izobrazbe koja s lakoćom primjenjuje tehniku intertekstualnosti, te se spretno služi biranim znanstvenim leksikom i biblizmima. Pored toga ustvrdila je kako je ta knjiga pisama, poruka i homilija jedinstven zapis o jednom vremenu, u kojem biskup Škvorčević otvoreno, široko, snažno i jasno s polazišta vjere razmišlja o fenomenu koronavirusa i njegovim posljedicama na zdravstvenoj, gospodarskoj i drugim razinama suvremene civilizacije. Čestitala je biskupu što je takvim svojim pristupom i nastupom  posvjedočio da »riječ Božja, osobito u teškim vremenima, nije, ne smije niti će biti okovana.«

Izabrane tekstove iz knjige čitao je maturant Antonio Bebek.  Katedralni zbor pod ravnanjem Marija Večerića uz orguljašku pratnju Krešimira Klarića popratio je predstavljanje knjige odabranim skladbama.

Izdavač knjige je Požeška biskupija, a urednik joj je Ivica Žuljević. Tekst na 240 stranica s fotografskim prilozima iz požeške katedrale, voćinskog svetišta i drugih lokaliteta ili osoba tematski vezanih za knjigu, uvezan je u mekane korice a na naslovnici je prikazan biskup Škvorčević za ambonom u požeškoj katedrali.