Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava blagdana Blažene Marije Propetog Isusa Petković u Valpovu

Valpovo (IKA/TU)

Blagdan Blažene Marije Propetog Isusa Petković svečano je proslavljen 9. srpnja u Župi Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije u Valpovu.

Večernju misu – sekundiciju mlade mise, predvodio je mladomisnik Đakovačko-osječke nadbiskupije vlč. Bruno Diklić u koncelebraciji sa župnim  vikarom vlč. Lukom Ćosićem.

Družba Kćeri Milosrđa, utemeljene od blažena Marija Propetog Isusa Petković, djeluje u Župi Valpovo šezdesetak godina, na svim područjima rada župe. Časne sestre su zajedno sa župnikom Zvonkom Mrakom i župnim vikarom Ćosićem, potaknule župljane na trodnevnu pripravu za blagdan: molitvom krunice, litanija blaženice te misom s pjevanom molitvom časoslova. Mise tijekom trodnevnice predvodio je župni vikar Ćosić. Sestre su pripremile i prigodnu izložbu stogodišnjeg pastoralnog djelovanja Hrvatske provincije Krista Kralja, koja je bila izložena u pastoralnom centru i župnoj crkvi.

Mladomisnik Diklić je u svojoj homiliji, tumačeći evanđeoski odlomak o bogatom mladiću, istaknuo da svaka navezanost na ovozemaljsko i materijalno nužno rađa nezadovoljstvom i razočaranjem. „Kada naizgled izgubimo sve, tek se tada oslobađamo navezanosti i u konačnici možemo pronaći Isusa koji je izvor radosti i punine života. Dajući, mi zapravo primamo, a gubeći dobivamo.“ Propovjednik je istaknuo kako je dotični mladić živio čestito i pošteno, ali nije imao snage učiniti korak više u svom duhovnom životu jer je bio navezan na materijalne stvari.

„I mi često u svome životu uočavamo da smo navezani na stvari, događaje i pojave te da u njima tražimo sigurnost. Svjesni smo što bismo trebali činiti no pred konkretnim životnim izazovima često zastanemo i ne znamo kako dalje. Ono što nas na našem vjerničkom putu hrabri i daje snagu našim životnim koracima jesu životi svetaca, baš kao što je lik Marije Propetog Isusa Petković, hrvatske blaženice i gotovo naše suvremenice.“ Mladomisnik je blaženicu predstavio kao ženu vrijednu divljenja: „…onu koja je imala odvažnosti i snage učiniti u svom vremenu naizgled nemoguće – otvarati škole, sirotišta, samostane… Nasuprot mladića iz evanđelja, bl. Marija Petković imala je snage učiniti taj korak više u duhovnom životu jer je duboko bila svjesna da nam ničega neće uzmanjkati dok je u nama pouzdanja u Boga!“

Kako je istaknuo vlč. Diklić: „…ne bi bilo dobro da ostanemo na nivou divljenja takvoj ženi, već trebamo nasljedovati njezinu vjernost i pouzdanje u Boga te odlučnost u našim konkretnim prilikama. Tako ćemo postati svjesni Isusovih riječi: ‘Ljudima je nemoguće, ali ne Bogu! Ta Bogu je sve moguće!’“.

Pjevanjem je slavlje uzveličao  župni pjevački zbor pod vodstvom s. Danijele Škoro. Na kraju misnog slavlja mladomisnik je podijelio pojedinačni mladomisnički blagoslov nazočnim vjernicima.