Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava blagdana sv. Male Terezije u Karmelu sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj

Breznica Đakovačka (IKA/TU)

Sv. Terezija od Djeteta Isusa u sveopćoj Crkvi poznata kao sv. Mala Terezija okupila je u samostanskoj crkvi Karmela sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj na svoj blagdan 1. listopada mnoštvo štovatelja.

Misno slavlje predvodio je mladomisnik Hrvatske karmelske provincije o. Nikola Grizelj, karmelićanin iz Zagreba, uz koncelebraciju domaćeg župnika vlč. Mire Tomasa. Veliki broj prisutnih vjernika još je jednom potvrdio ono što je više papa 20. stoljeća izreklo za sv. Malu Tereziju – da je ona najveća svetica modernog doba. „Ona izaziva oduševljenje puka, njezina poruka i primjer privlače i danas na predanje Bogu“, rekao je u uvodu euharistijskog slavlja o. Grizelj.

Svoju homiliju predslavitelj je započeo rečenicom Bog je ljubav koja se nalazi u evanđeoskom odlomku liturgije blagdana, kao jedna od ključnih poruka koju je živjela i Crkvi potvrdila sv. Mala Terezija. „Unatoč Božjoj ljubavi koja je prema svim ljudima jednaka, Sveto pismo donosi da je Bog naklonjeniji prema siromasima, udovicama, siročadi, raskajanim grešnicima ili djeci, što se sve može obuhvatiti riječju: malenima, a to su svi oni koji su ovisni o tuđoj dobroti. Takvi maleni najpotrebniji su Boga i takve izabire Bog da po njima objavi tajne Kraljevstva Božjega te da bude očita njegova mudrost. Tako je izabrao i Malu Tereziju, koja nije štedjela objaviti Boga onakvog kakvog ga je upoznala“, nastavio je o. Nikola, razvijajući misli homilije prema sve dubljim porukama sv. Terezije od Djeteta Isusa.

Budući da sveci nisu dani Crkvi samo na divljenje, već prije svega na nasljedovanje, istaknuo je nekoliko najznačajnijih duhovnih karakteristika svetice – da nismo siročad jer imamo Boga, dobrog Oca koji nas ljubi i kojemu je stalo do nas; trud oko kreposti poniznosti, jednostavnosti i prihvaćanja sebe kako bismo u povjerenju u Božju ljubav okrenuli svoju slabost u jakost; i potrebu da shvatimo kako je poziv na svetost poziv upućen svim ljudima, bez obzira da li su na „livadi Crkve oni veliki i raskošni cvjetovi ili pak oni neugledni i mali“.

Kako je sv. Mala Terezija svetica koja je iskusila i mnoge tjelesne i duhovne patnje, ona nam pruža svoje pouzdanje da nikad ne zaboravimo kako iznad tamnih oblaka uvijek sja božansko sunce, kako se po trpljenju suobličavamo Kristu Patniku te u poteškoćama rastemo u vjeri! U zaključku homilije, propovjednik je naglasio poznatu rečenicu svetice kako samo ljubav vrijedi i kako se samo ona računa te je potaknuo prisutne da upravo tu ljubav unesu u svoje male, svakodnevne stvari, poručujući: „Osvajajmo Nebo malim djelima!“

Misnom slavlju prethodila je molitva Večernje i pobožnost u čast sv. Terezije od Djeteta Isusa, dok je pri završetku euharistije uslijedio blagoslov ruža koje su, zajedno sa spomen-sličicama s relikvijom svetice, vjernicima podijelili prisutni svećenici. Na samom kraju euharistijskog slavlja o. Grizelj vjernicima je podijelio mladomisnički blagoslov.