Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava Presvetog Srca Isusova u Punitovcima

Punitovci (TU) (IKA)

U okolnostima pandemije koronavirusa Župa Punitovci, ujedno i Općina Punitovci hrvatskog i slovačkog življa, skromno je u petak 11. lipnja proslavila blagdan Presvetog Srca Isusova, zavjetni dan sela Punitovci i Dan Općine Punitovci.


Jutarnju misu u župnoj crkvi Sv. Ladislava kralja, predvodio punitovački župnik dr. sc. Đurica Pardon. Uz župljane nazočila je uz nekoliko novo izabranih vijećnika i novoizabrana i dosadašnja načelnica punitovačke Općine Jasna Matković.

„Sve što uradimo donosi svoje plodove, dobre ili loše. Svijet je jedna cjelina, cjelina Boga, čovjeka i prirode. Ako se Bogu i prirodi usprotivimo i kažemo ‘ne’ trpjet ćemo posljedice, a ako kažemo da, uživat ćemo u u plodovima zajedništva i rada. Prisjećamo se danas starih Punitovčana koji su obećali svetkovati Presveto Srce Isusovo u zaštiti od oluja, svakog nevremena i nedaća. Molimo Gospodina, poštujmo zavjet naših starih da budemo zaštićeni od svega onoga što uništava plodove našega rada, truda i zalaganja. Jednako tako molimo Gospodina da nas oslobodi svega što zagorčava naš zajednički život, molimo za dobre međuljudske odnose . Oslobodimo se zavisti, ljubomore, netrpeljivosti i sve što kao nepogoda i oluja uništava naše zajedničko življenje i priklonimo se poštovanju, milosrđu, razumijevanju, zahvalni za blago i plodove zemlje koje nasljeđujemo“, rekao je župnik u uvodu u misno slavlje naglasivši: „Pozdravljam i naše novo izabrano čelništvo Općine, vijećnike i načelnicu u želji i molitvi da svojim radom i djelovanjem budu kovači svega dobrog u našoj Općini i Župi, da budu nositelji dobrih međuljudskih odnosa i zajedništva i uspiju u naumu ostvarenja svega dobrog što nas čini sretnima i zadovoljnima, da budu dobri i plodonosni pastiri naše zajednice, općinske i župske kao jedne velike obitelji“.

U svojoj homiliji župnik Pardon je vrijeme proroka Hošee, 800 godina prije Krista u kojemu su tadašnje glavešine vodile zemlju i Izraelce u propast prisvajajući plodove rada na zemlji nametanjem nameta i poreza, usporedio sa današnjim vremenom u kojemu neki od onih koji nas vode ne gledaju interes puka već svoj osobni, interes u kojemu caruju mito i korupcija. „Vi koji ste izabrani da ovu Općinu vodite u naredne 4 godine, izabrani ste voljom mještana koji vam vjeruju u nadi da ćete postavljene zadatke izvršavati pošteno. Sve loše vodi ka propasti, a dobro napretku i prosperitetu. Samo zajedništvo vašega rada donosit će radost puku. Izraelci su oslobođeni ropstva Egipta i došli su u obećanu zemlju, kao što je i Domovinski rat, heroji i narod u njemu svima nama donio slobodu i samostalnost. Cijenu toga su platili naši ljudi, koje poznamo, hrabri i nesebični, dajući i svoj život. Svi zajedno na čelu sa vama, čelništvom općine moramo biti čuvari onoga što nam je ostavljeno, čuvari bez pohlepe, čuvari zajedništva“.
„Često nam je srce probodeno nečijim lošim djelima, govorom i postupcima. Potrebno je nekada i trpjeti i tako uvidjeti kako je to kada se to događa drugima. Bol u srcu treba liječiti, ali ne odbacivati one koji tu bol stvaraju. Muke i bol Isusa nepravedno osuđenoga, bičevanog,  mučenog i razapetog pokazuje koliko nas Bog voli dajući Sina za naše postupke i grijehe. Mi i sebe ponekad moramo žrtvovati da ukažemo na dobro onima koji nas omalovažavaju i čine našu razjedinjenost, moramo im pokazati da nam je stalo jednih do drugih u čuvanju našeg jedinstva i dobrih odnosa. Učinimo sve, svi mi u zajedništvu sa čelništvom Općine da nitko ne pati zbog nečijih osobnih interesa, učinimo radosno življenje naše općinske i župske zajednici i u zajedništvu ubirimo plodove svoga rada koje nam Bog daje na plodnoj našoj zemlji“, završne su riječi župnika u homiliji.

Na kraju misnog slavlja u kojem je pjevanje predvodio župni zbor zajedno se molilo Presvetom Srcu Isusovu. Župnik je zatim načelnici i čelništvu Općine čestitao  Dan Općine.

Nakon mise uslijedila je u prostoru Općine konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća, a potom zajednički domjenak uz molitvu koju je predvodio župnik Pardon.