Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava svetkovine sv. Josipa u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji

Breznica Đakovačka/Osijek/Vuka/Stari Slatinik (IKA/TU)

Svetkovina sv. Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije, tradicionalno se svečano proslavlja diljem Đakovačko-osječke nadbiskupije. U nastavku donosimo izvješća iz Karmela sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj i Župe sv. Josipa u Vuki, gdje je misna slavlja predvodio srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina te iz osječke župe sv. Josipa radnika, kao i iz Starog Slatinika, filijale Župe Sibinj.

Karmel sv. Josipa – Breznica Đakovačka

Središnjim misnim slavljem koje je u Karmelu sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj u 18 sati predvodio Fabijan Svalina, srijemski biskup koadjutor, završena je proslava sv. Josipa, naslovnika karmelske zajednice sestara koja djeluje u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. S biskupom Svalinom suslavili su: kancelar Srijemske biskupije Tomislav Lasić, rektor đakovačke Bogoslovije i profesor na KBF-u Stjepan Radić, slavonskobrodski župnik vlč. Tomislav Ćorluka, župnik iz Levanjske Varoši vlč. Miro Tomas i umirovljeni svećenik Marko Bubalo, uz posluživanje đakona Dušana Balaževića i asistenciju četvorice bogoslova iz Đakova.

Uz čestitku svetkovine naslovnika zajednice sestara Karmela u Breznici Đakovačkoj, mons. Fabijan je na početku slavlja istaknuo sv. Josipa kao zaštitnika nebeske obitelji čiji primjer valja slijediti u prihvaćanju volje Božje da bude poočim Isusa Krista te je pozvao okupljene da budu svjedoci te radosne vijesti. Spomenuo je Josipove kušnje, kroz koje je bio oblikovan u autoritet oca, hranitelja i odgojitelja Sina Božjega na njegovom putu sazrijevanja kao čovjeka. Josip se i nadalje susreće s misterijem druge osobe, a to je Isus u kojem je skriveno otajstvo što stasa pred njegovim očima. „Razmišljajući na taj način, u Mariji i Josipu imamo primjer i poticaj da svoj život i život svojih bližnjih promatramo ne samo u svjetlu svog ljudskog razuma, ne samo u okviru zemaljskih interesa i okolnosti, nego prvenstveno u svjetlu vjere, u stalnom odnosu s Bogom. Potrebno je da u dubokom vjerskom predanju, kao Marija i Josip, osluškujemo glas Božji koji se tiče i nama dragih osoba, a glas Božji najjače odjekuje u srcu koje ljubi“, potaknuo je nazočne vjernike, posebno se obraćajući mladim ljudima da u primjeru sv. Josipa, koji je bio suočen s materijalnim neprilikama za svoju obitelj, progonstvom, povratkom i raznim nedaćama, traže pomoć i vodstvo Duha Svetoga u prosuđivanju volje Božje.

Prijepodnevnu svetu Misu u čast zaštitnika sveopće Crkve i hrvatskog naroda predvodio je Pavao Mikulčić, voditelj Središnjeg ureda Nadbiskupijskog pastoralnog centra. Uz njega je suslavio David Sluganović, župnik u Slavonskom Brodu, u nazočnosti velikog broja štovatelja sv. Josipa. U svojoj uvodnoj poruci, vlč. Mikulčić je poželio vjernicima da im današnja svetkovina pomogne, poput sv. Josipa biti dobrim čuvarima i domaćinima Isusu Kristu u njihovim srcima i životima.

Kroz tri večeri priprave na svetkovinu sv. Josipa, okupljeni su vjernici imali mogućnost sudjelovati u pobožnostima na čast sv. Josipu koje su animirale sestre Karmela u Breznici Đakovačkoj, kao i na misnim slavljima uz prigodne propovijedi o značenju i ulozi sv. Josipa u povijesti spasenja i utjelovljenja Sina Božjega. Misna slavlja predvodili su vlč. Stjepan Šumanovac, župnik u Sikirevcima, mons. Vlado Škrinjarić, župnik u Podravskoj Moslavini, te vlč. Josip Bošnjaković, voditelj Savjetovališta Đakovačko-osječke nadbiskupije. Liturgijska slavlja je animirao župnik Tomas, uz uobičajenu mogućnost hodočasnicima ulaska u karmelsku bratovštinu kroz primanje sv. škapulara te sakramentalnu ispovijed za koju je više svećenika bilo na usluzi, a što su brojni štovatelji sv. Josipa iz različitih krajeva Đakovačko-osječke nadbiskupije, Požeštine i Bosanske Posavine obilato koristili.

 Vuka

Župa sv. Josipa iz Vuke svečano je proslavila svoga nebeskog zaštitnika, zaručnika Blažene Djevice Marije te ujedno obilježila i početak Jubilejske godine u kojoj će proslaviti 80 godina od osnutka.  Župljani su se za ovaj svečani dan pripremali dvjema pobožnostima: pobožnost kroz devet srijeda posvećenih sv. Josipu te devetnicom uoči samog blagdana. Svečeno misno slavlje predvodio je srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina, u koncelebraciji kancelara Tomislava Lasića, dekana Čepinskog dekanata Petra Ćorluke, župnika iz Budimaca Bože Petrovića, župnika iz Gradišta Mate Kneževića, župnika iz Punitovaca Đurice Pardona te domaćeg župnika Ivana Markovića.

Na samom početku misnoga slavlja, župnik Marković uputio je riječi dobrodošlice braći svećenicima i biskupu Svalini te mu iskazao zahvalnost prigodnim darom sjećanja na posjet župi, koji su mu uručili članovi KUD-a „Milko Cepelić“ iz Vuke.

Biskup je u homiliji podsjetio kako je sv. Josip i u najtežim okolnostima uvijek postavljao svoje pouzdanje u Boga, u „nadi protiv svake nade“ te je zato primjer svim vjernicima. Njegova se savršenost sastojala od potpune vjere i potpune raspoloživosti Božjemu planu, kojemu se potpuno predao, a ujedno je i svetac pravednosti. „I upravo u ime pravednosti, a ne neke nezakonite povlastice, on želi tajno otpustiti svoju zaručnicu da je spasi od strogosti zakona. Da ju je smatrao krivom, da je nešto poduzeo kako bi joj omogućio da izbjegne propisanu kaznu, evanđeoski tekst bi istaknuo njegovu plemenitost, njegovu obzirnost, a ne njegovu pravednost. Josip se pokazao ‘pravednim’ jer nije želio pripisati sebi očinstvo koje nije njegovo. Ne želi sebi pripisati Božje djelo koje on ne pozna“, istaknuo je biskup Svalina. Na kraju homilije uputio je poruku prisutnima: „I u doba kad se čovjek hvali sa svojim napretkom znanosti i tehnike, Josip je nama uzor, uzor ne idile i sladunjavosti, nego čovjeka vjerna i pravedna koji svjesno i velikodušno dopušta da Bog po njemu ostvaruje svoje velike planove.“

Župnik Marković na kraju misnog slavlja uputio je riječi zahvale svima koji su dali udjela u ovoj proslavi, a biskup Svalina je, iskazujući radost zbog sudjelovanja na ovom slavlju, preporučio svoju Srijemsku biskupiju u molitve svih prisutnih. Čestitao je župljanima na jubileju koji započinje ove godine te poželio da bude blagoslovljen u sve dane.

Osijek – Župa sv. Josipa radnika

Svoga nebeskog zaštitnika svečano je proslavila i osječka župa sv. Josipa radnika. Nakon svete Mise u 10.30 župnik Vladimir Delić izlaganjem Presvetog Oltarskog Sakramenta započeo je godišnje župno klanjanje. Tijekom cijeloga dana vjernici su dolazili klanjati se Presvetom te u osobnoj molitvi zahvaliti za primljene milosti. Klanjanje je završilo zajedničkom molitvom, nakon čega je slijedila molitva krunice i misno slavlje u 18.30.

U svojoj propovijedi župnik je govorio o Mariji i Josipu koji su bili u teškoj situaciji, trpjeli nepovjerenje i sramotu te su zajednički život započinjali ni iz čega. „Josip je prihvatio Božji plan, iako mu nije bio ugodan. Baš zato nam je sveti Josip uzor i primjer. Njegov lik treba nam biti ohrabrenje kako bi se na životnom putu čvršće povezali s Kristom. Trebamo prestati Krista držati na udaljenosti. Bogu se trebamo otvoriti i prihvatiti njegovo djelovanje u našem životu i dopustiti mu da nam bude bliski Bog, te da u teškim trenutcima prihvatimo Božji govor i volju, iako nam to nije lako. Trebali bismo istinski čeznuti za Bogom i Božjom prisutnošću u našim životima“, rekao je župnik. Liturgijsko pjevanje već su tradicionalno predvodili članovi Pjevačkog društva sv. Josipa, uz orguljašku pratnju Mirte Masle i pod ravnanjem dirigenta Josipa Klaića.

Stari Slatinik, Župa Sibinj

Vjernici Starog Slatinika, filijale Župe sv. Ivana Krstitelja u Sibinju kod Slavonskog Broda, proslavili su 19. ožujka svetkovinu sv. Josipa, svog nebeskog zaštitnika. Svečano blagdansko slavlje u Svečevoj filijalnoj crkvi, na kojemu se okupio velik broj vjenika, predvodio je domaći župnik Tomislav Vlaović.

U prigodnoj homiliji župnik je posvjestio kako je veličina svetoga Josipa u njegovoj poniznosti, u dobrim djelima koje je činio samozatajno te je primjer i poticaj kršćanima da ga u tome nasljeduju. Podsjetivši da je sv. Josip zaštitnik naše domovine i naroda, vjernike je pozvao da se utječu njegovu zagovoru, da mole za Domovinu i one koji ju vode – da se o njoj brinu onako kako se ovaj veliki svetac brinuo za svoju obitelj.

Toga dana župnik je blagoslovio nedavno dograđenu i iznutra uređenu sakristiju.

Josipovo Osijek

Josipovo Vuka

Josipovo Breznica Đakovačka