Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava svetkovine sv. Bartola u Novim Mikanovcima

Novi Mikanovci (IKA/TU)

U predvečerje svetkovine sv. Bartola u Novim Mikanovcima vjernici su se pripravili za proslavu svog nebeskog zaštitnika euharistijskim klanjanjem i misom koju je predvodio domaći župnik Ante Šiško, a animirao župni zbor mladih.

U homiliji župnik je naglasio koliko je bitno moliti svece za njihov zagovor na nebu. U trenucima osamljenosti možemo si osvijestiti da cijela vojska zagovornika moli za nas. No, poseban zagovor imamo od našeg svetog Bartola.

Na samo Bartolovo, 24. kolovoza, bile su dvije mise. Središnje misno slavlje predvodio je vlč. Miro Tomas, duhovnik „Pokreta Božjeg milosrđa“. Uz njega su koncelebrirali župnik Ante Šiško i vlč. Vlado Karačić, župnik u Starim Mikanovcima. Misno slavlje animirao je zbor svetog Bartola.

U homiliji vlč. Tomas napomenuo je kako nam sveti Bartol treba biti primjer jer je svojim životom pokazao da je pravi, vjerni Kristov apostol za kojega je podnio mučeničku smrt. Po primjeru svetog Bartola moramo Isusa zazivati u svakoj životnoj situaciji. Samo s pozitivnim mislima događat će se pozitivne stvari, a dok god negativnost zadržavamo u sebi, bit ćemo nesretni. Tumačeći evanđelje o susretu Isusa i Natanaela (Bartola) vlč. Tomas zamijetio je Isusov odnos prema Natanaelu, pun blagosti i ohrabrenja u kojem mu se obraća sa riječima: „Evo istinitog Izraelca, u kojem nema prijevare.” Zaključio je mišlju da se takav Isusov blagi i milosrdni pogled spušta na svakoga, jer On nije okrutni Bog koji samo čeka da nekoga kazni. Ta nam spoznaja dopušta „uranjanje” u Božju blagost i milosrđe.

Nakon mise vjernici su iskazali štovanje svome zaštitniku cjelivanjem njegovih relikvija koje se čuvaju u župnoj kući u Vođincima.