Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen blagdan Gospe Fatimske u župi Duha Svetoga u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

Blagdan Gospe Fatimske proslavljen je u srijedu, 13. svibnja u župi Duha Svetoga u Malom Parizu u Slavonskom Brodu. Uz župnog vikara Zlatka Hnatešina večernje misno slavlje predvodio je domaći župnik Florijan Kvetek.

Od kada je 1969. u župu Duha Svetoga došao Gospin kip iz Fatime, koji je donio pok. župnik Marko Majstorović, taj se Gospin blagdan svečano slavi u župi. Tako su se i ove godine vjernici svakoga 13. u mjesecu okupljali u crkvi na misi i molili krunicu, prikazujući tu molitvu za svoje nakane i obraćenje grješnika te posvetu svijeta Bezgrješnom Srcu Marijinu.

Blažena Djevica Marija ukazala se u Fatimi da potrese savjest čitavoga čovječanstva. Obratila se grešnicima i pravednicima i to s dvostrukim ciljem: da spasi duše i donese mir svijetu. Ražalila se nad našom dvostrukom tragedijom: nad vječnom propašću mnogih duša, koje se ruše u pakao i nad paklom nemira, koji se nadvio nad čovječanstvom. Ukazala se da spriječi jedno i drugo, istupila je s konkretnim zahtjevima. Od grešnika traži iskreno pokajanje, promjenu života, povratak napuštenom i prezrenom Bogu. Od pravednika traži molitve i žrtve za grešnike, kao zadovoljštinu Srcu Božjemu, i pobožnost njezinom Bezgrješnom Srcu. U Fatimi je Bezgrješna od djece tražila da mole krunicu svaki dan, da se žrtvuju za obraćenje grješnika“,  rekao je na početku mise župnik Kvetek.

Proslava blagdana Gospe Fatimske u Župi Duha Svetoga

Naglasivši u homiliji da je papa Ivan Pavao II. uzevši za svoje životno geslo Totus Tuus Maria (sav tvoj Marijo) znao važnost Fatimske poruke u kojoj nas Gospa poziva na posvetu Njezinu Bezgrešnu Srcu, kao posljednjem oružju protiv Sotone te ju je svakodnevno činio i druge pozivao da to čine, župnik Kvetek je primijetio da je ovaj sveti papa preminuo upravo na prvu subotu u mjesecu posvećenu Bezgrešnom Srcu Marijinom te da je prilikom posvete cijelog svijeta Bezgrešnom srcu Marijinom, 13. svibnja 1982., u Fatimi otkrio snagu i značenje posvete Njezinu srcu.

„Imamo obećanje Gospe da će njeno Bezgrješno Srce pobijediti, da će istina i ljubav njezinog Božanskog Sina pobijediti. Pozvani smo postati agentima njezinog trijumfa kroz našu poslušnost prema njezinim majčinskim savjetima. Unatoč ovim kriznim vremenima, ne smijemo se obeshrabriti, već se sjetiti da Bezgrješno Srce Marijino ‘ikada ne prestaje kucati s ljubavlju prema nama, djeci koju joj je dao njezin Božanski Sin, dok je umirao na Križu. Ona s majčinskom brigom, privlači naša srca svojem veličanstvenom Bezgrješnom Srcu, kako bi naše srce prihvatilo  Njegovo Sveto Srce, a ona nas poučava, onako kako je uputila upravitelja i poslužitelje vina na svadbi u Kani koji su se našli u nevolji: ‘Učinite sve što vam on kaže’. Uputimo se na put molitve, pokore i zadovoljštine kojem nas uči Gospa Fatimska. Moramo ostati puni nade u pobjedu Presvetog Srca Isusovog i Bezgrješnog Srca Marijinog, za koju se svakodnevno borimo s neusporedivim duhovnim oružjem molitve, pokore i zadovoljštine za počinjene grijehe. Iznova čujemo poruku Majke Božje u našim srcima i odgovorimo joj svim svojim srcem. Tako ćemo se naći što je više moguće blizu samoga Srca Kristova“, poručio je župnik Kvetek i na kraju mise predvodio posvetnu molitvu Gospi Fatimskoj.

Proslava blagdana Gospe Fatimske u Župi Duha Svetoga

Prije mise je zajedno s župljanima molio krunicu, a na kraju mise svima podijelio blagoslovljene svijeće s likom Gospe Fatimske, s molbom da ih ponesu u svoje domovine, da svoj život posvete Bogu i Gospi te da u svojim obiteljima zajedno mole za obraćenje grješnika za posvećenje svijeta i za prestanak zla u svijetu. Brojni su vjernici, poštujući sve mjere opreza i sigurnosti, sudjelovali na pobožnosti i misi.

Kako je u tu župu 1969. Gospin kip iz Fatime donio pok. župnik Marko Majstorović, od tada se taj Gospi blagdan svečano u župi slavi. Tako su se i ove godine vjernici svakoga 13. u mjesecu okupljali u crkvi na misi i molili sva otajstva krunice prikazujući tu molitvu za svoje nakane i obraćenje grješnika te posvetu svijeta Bezgrješnom Srcu Marijinu.

Proslava blagdana Gospe Fatimske u Župi Duha Svetoga

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ključne riječi:
Gospa Fatimska Slavonski Brod