Budi dio naše mreže
Izbornik

Prva misa u Ježeviku

Ježevik (IKA)

U selu Ježevik, filijanoj zajednici Župe sv. Marka Trnjani, slavljena je u utorak 18. listopada, na blagdan sv. Luke evanđelista prva misa u povijesti tog sela desetak kilometara udaljenog od Slavonskog Broda.

Misno slavlje predvodio je trnjanski župnik Nikola Kaurin, pred pedesetak župljana koji su hodočastili iz Vrhovine, Korduševaca, Kolokočevika, župnoga središta Trnjana i drugih sela te prostrane slavonske župe.

„Povijesni je ovo dan i za mještane Ježevika, ali i za cijelu župu, jer je nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić donio dekret po kojemu se u toj filijali od sada svake godine ima liturgijski slaviti blagdan sv. Luke kao  svetkovina nebeskog zaštitnika Ježevika“, istaknuo je župnik Kaurin na početku mise, koju je prikazao na otvorenom, pokraj povijesnog zvonika u središtu sela, na mjestu na kojemu je želja tamošnjih vjernika uz pomoć župe i nadbiskupije sagraditi i kapelu Sv. Luke evanđeliste.

U homiliji vlč. Kaurin vjernicima je približio lik i djelo sv. Luke, koji je bio učenik i suputnik sv. Pavla. „Ni mi nismo licem u lice upoznali Isusa, ali smo isto kao i sv. Luka povjerovali u Riječ Božju te na taj način upoznali Krista, u koga vjerujemo, koga ispovijedamo kao svog Spasitelja i Otkupitelja“, naglasio je vlč. Kaurin.

Protumačio je odlomak iz Lukina evanđelja o tome kako Isus šalje 72-ojicu učenika u mjesta u koja nije išao te kako im kazuje neka ništa ne nose sa sobom na put. „Kad god nekamo putujemo, nosimo gomilu stvari, koje nam i nisu prijeko potrebne, a zaboravimo počesto ono najpotrebnije. A Isus govori svojim učenicima: ne nosite ništa. Ne zato da im ne bude teret, nego zato što im neće trebati ništa, jer će ih On voditi. Eto poruke i nama danas, jer sve što imamo, dobili smo samo po Božjoj milosti“, rekao je župnik Kaurin, te istaknuo kako nas Gospodin poziva na suodgovornost za sve što trebamo učiniti: svatko od nas je poput tih 72-ojice učenika pozvan nešto učiniti.

„Danas smo došli u Ježevik, malo selo, u kojemu se ponovno čuje dječji smijeh i plač, u kojemu živi ukupno 65 stanovnika, a većina obitelji su katoličke – svjedočiti povijesnom trenutku – slavlju prve svete mise otkako je svijeta i vijeka. Kao da živimo u nekim misijskim krajevima trećih zemalja, ali tako jest; ovo je prava misija, a mi misionari – mještanima Ježevika donijeti Krista u svetoj Euharistiji. Tako ćemo činiti svake godine o blagdanu sv. Luke, pa ako Bog da, jednog će dana ovdje kraj ovog zvonika osvanuti i kapelica, tko zna, u daljoj budućnosti možda i bazilika svetog Luke“, kazao je vlč. Kaurin. Zatim je zazvao Božji blagoslov na sve hodočasnike, a posebno stanovnike Ježevika, njih 20-ak okupljenih oko misnoga stola, zahvalivši im posebno što su Isusu doveli i svoju djecu.