Budi dio naše mreže
Izbornik

Regionalni seminari Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije

Đakovo/Osijek/Županja/Valpovo/Brodski Stupnik (IKA)

Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije od 30. rujna do 7. listopada organizirao je jesenske edukativne seminare za župne i dekanatske karitativne suradnike, animatore i djelatnike u šest regija.

Seminar je održan u dva dijela na temu „Dajte im vi (s)jesti“ (Usp. Mk 6,37). Prvi dio predavanja temeljio se na apostolskoj pobudnici pape Franje „Evangelii gaudium“, dok se u drugom dijelu promišljalo o praktičnoj primjeni pobudnice. Programu je nazočilo 107 karitativnih suradnika.

U Župi Svih svetih u Đakovu seminar je održan 7. listopada za Đakovački i Velikokopanički dekanat, a predavanje na navedenu temu održao je pomoćnik ravnatelja Caritasa, mr. Mišo Lukačević. U Pastoralnim prostorima pri Vikarijatu u Osijeku 4. listopada seminar je održan za suradnike iz Osječkog istočnog, Osječkog zapadnog, Čepinskog i Baranjskog dekanata, a o temi je govorio ravnatelj Caritasa doc. dr. Drago Tukara. U Župi Bezgrešnog začeća BDM u Valpovu 3. listopada za suradnike iz Valpovačkog i Donjomiholjačkog dekanata predavanje je održao vlč Zvonko Mrak. U Župi Uznesenja BDM u Brodskom Vinogorju 2. listopada za suradnike iz Slavonskobrodskog, Sibinjskog i Garčinskog dekanata predavanje je održao preč. Josip Matanović; dok je 1. listopada u Župi sv. Roka u Rokovcima za suradnike iz Vinkovačkog, Otočkog i Vukovarskog dekanata predavao vlč. mr. Darko Rac te 30. rujna u Župi Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji za Županjski i Drenovački dekanat vlč. Robert Jugović.

U dijelu seminara u kojemu se promišljalo o praktičnoj primjeni pobudnice suradnici su informirani o njima već poznatom projektu “Kućni hospicij” – posudbe bolničkih kreveta i medicinskih pomagala župnog Caritasa u Ivankovu. Karitativni suradnici gotovo iz svih regija surađivali su sa Župnim Caritasom Ivankovo vezano uz posudbu te su svjedočili o dobrim iskustvima i dobrom radu volontera iz Ivankova. Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije odlučio je ovaj projekt dodatno oplemeniti te je predložio župnim karitativnim suradnicima i volonterima da posjete bolesnike na svom području koji su tražili posudbu kreveta i medicinskih pomagala, te im na taj način iskažu bratsko suosjećanje i karitativnu ljubav. Svi suradnici jednoglasno su iskazali spremnost poduprijeti oplemenjivanje projekta, a župnici će, uz izdavanje potvrde za posudbu – obavijestiti svoje karitativne suradnike i animatore kome su je izdali – kako bi oni mogli dalje djelovati i organizirati posjet bolesniku.

Prisutne se podsjetilo i na druge projekte Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije. Mr. Lukačević iznio je kratak izvještaj o provedenom projektu 75 za 1 za pomoć učenicima i studentima u kojemu je sudjelovalo 54 župe te je prikupljeno 167.202,90 kn. Iznos će se pridodati sredstvima Zaklade „Dr. Nikola Dogan“ za pomoć učenicima i studentima. Caritas Slavonskobrodskih dekanata osamnaestu godinu za redom u mjesecu listopadu pokreće akciju Sto kubika toplih iskrica u kojoj prikuplja novčana sredstva za kupovinu ogrijeva (drva) siromašnim obiteljima s područja Slavonskobrodskog dekanata. U projektu Veliko srce za male ljude tijekom došašća prikupljat će se financijska i materijalna sredstva za potrebe Caritasovih Pučkih kuhinja u Osijeku, Slavonskom Brodu, Vinkovcima te za Centar za prihvat beskućnika u Osijeku. U istom vremenu Caritasov Centar za majku i dijete u Osijeku organizirat će projekt Dječja košarica s ciljem prikupljanja osnovnih životnih potrepština za djecu do treće godine života te će nastojati osigurati i jednokratne pakete pomoći za trudnice.

Suradnici su informirani i o besplatnim liječničkim kardiološkim i radiološkim pregledima za sve žitelje Đakovačko-osječke nadbiskupije koje mogu ostvariti u dogovoru sa svojim župnikom, a projekt se provodi u suradnji Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije i Poliklinike „Slavonija“ iz Osijeka. Na kraju seminara provedena je i anketa Hrvatskog Caritasa o broju odrađenih volonterskih sati karitativnih suradnika i animatora u župama na godišnjoj bazi.