Budi dio naše mreže
Izbornik

Rujanski broj Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije

Đakovo (IKA/TU)

Rujanski Vjesnik Đakovačko-osječke nadbiskupije obrađuje temu „Srditosti“, no na poseban je način istaknuto i imenovanje novoga varaždinskog biskupa, mons. Bože Radoša - svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije, kao i poziv na Nadbiskupijsko hodočašće u Mariju Bistricu i Ivanec u godini 100. obljetnice rođenja biskupa Ćirila Kosa.

„Sveta i grešna srdžba“ naslov je uvodnika urednika doc. dr. Borisa Vulića koji ističe: „U klimi ljudskoga gnjeva nemoguće je postići išta što bi pred Bogom bilo sveto, a za ljude spasonosno i odgojno.“ O temi broja piše i: Božo Odobašić („Kako razumjeti Božju srdžbu u Svetom pismu?“); Robert Tonsati („Srdžba – kratka ludost“); Mihály Szentmártoni („Svećenička srdžba: uzroci, forme i lijekovi“); Silvija Mašaberg („Požuri i oprosti, dok te ne preuzme srdžba!“); Šimo Šokčević („Krotkost u kulturi srdžbe“) i Ana Jeličić („Čovječe, (ne) ljuti se!“).

Hrvoje Kalem u Konfinalijama piše na temu „Biti autoritet ili imati autoritet?“; nadbiskup Marin Srakić nastavlja feljton o biskupu Antunu Akšamoviću; Zvonko Pažin piše o „Liturgijskim bojama“, a propovijedi su priredili: Boris Vulić, Ivan Andrić, Mario Brkić i Josip Bošnjaković. Josip Filipović osmislio je euharistijsko klanjanje, Ivana Stvorić u rubrici Bračno i obiteljsko savjetovalište piše o „Prihvaćanju i posvećenosti u bračnom životu“. „Svećenička i diplomatska služba međusobno se ne isključuju“ naslov je Razgovora s povodom, a razgovarali smo s mons. dr. Većeslavom Tumirom, svećenikom Đakovačko-osječke nadbiskupije u diplomatskoj službi Svete Stolice, trenutno u Nuncijaturi u Japanu.

Naslovnica Vjesnika 09/2019

Iz druge perspektive Sanja Kopunović Legetin piše o „Međupredmetnim temama“; pripremu za vjeronaučni sat „Bog – temelj kršćanske moralnosti“ osmislila je Nataša Šantić; katehetski prilog „Ispunilo se vrijeme!“ i prilog za biblijske skupine „Kršćanski oci – Ignacije Antiohijski“ priredio je Krešimir Bulat, dok je Ivica Čatić u rubrici Upoznajmo Bibliju započeo novi niz priloga o Evanđelju po Marku te ovaj broj donosi „Uvod u Evanđelje po Marku“. Dino Klem u rubrici Pogled u knjigu predstavio je knjigu Ivice Raguža „Razgovor s prijateljicama. Etty – Rachel – Simone“.

Informativni dio donosi Poruku predsjednika Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju mons. Đure Hranića na početku nove školske i katehetske godine 2019./2020. pod naslovom „Crkva postoji kad postoji za druge“. Tu je i okružnica o spomenutom Nadbiskupijskom hodočašću u Mariju Bistricu i Ivanec te plakat o hodočašću na omotu broja. Svećenici su pozvani na Teološko-pastoralni seminar u rujnu, kao i na ispit iz sakramentalne jurisdikcije, a, između ostaloga, broj donosi i izvješća o postavljanju spomen-ploče s likom biskupa Ćirila Kosa u Harkanovcima, blagoslovu novoizgrađene crkve u Hrastinu, 25. obljetnici župe u Brodskom Varošu, 50. obljetnici boravka karmelićanki BSI u Slavonskom Brodu te proslavi Velike Gospe u marijanskim svetištima – čemu je posvećena i fotogalerija na omotu broja.