Budi dio naše mreže
Izbornik

Šesti molitveni susret unutar novoga ciklusa "Lectio divina"

Osijek (IKA/TU)

U četvrtak 1. prosinca u pastoralnim prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku u organizaciji Instituta za novu evangelizaciju „Sveti Ivan Pavao II.“ održan je šesti molitveno-biblijski susret unutar novoga, trećeg ciklusa Lectio divina, pod vodstvom prof. dr. Krešimira Šimića.

Susret je započeo zajedničkom uvodnom molitvom, a pratili su ga i sudionici putem online veze na YouTube kanalu Duhosa. Snimka je dostupna na: https://www.youtube.com/watch?v=E4NMwho6xn4

Za temu susreta odabran je odlomak iz Lukina evanđelja (Lk 2,21-40) koji govori o Isusovu obrezanju i prikazanju u hramu te Šimunovu i Aninu proroštvu. Prvi korak Lectio divina je čitanje (lectio) odabranog biblijskog teksta. Nakon čitanja uslijedilo je razmatranje (meditatio) u kojem su protumačene neke teme pročitanog ulomka.

Prof. Šimić naglasio je kako je izabrao upravo taj tekst u vremenu došašća jer smo i mi, posebno u ovom vremenu, pozvani poput Šimuna i Ane biti ljudi iščekivanja, živjeti u sadašnjosti iščekujući Gospodina. Prof. Šimić istaknuo je primjer iz knjige C.S. Lewisa Pisma starijeg đavla mlađem u kojem stariji đavao uči mlađeg da zavede ljude tako da ne žive u sadašnjosti, neka što više žive u prošlosti i budućnosti. To su i naše današnje zamke, stalno kopati po prošlosti ili rasplamsavati maštu budućnošću koja nam nije znana te tako propustiti živjeti sadašnjost.

Šimun je poseban primjer čovjeka adventa. On je iščekivao Gospodina, ustrajao, živio pravedno i po Božjem, bio je pun Duha i osjetljiv na njegove poticaje. Zato je i mogao očima vjere i potaknut Duhom prepoznati u tom malom, neznatnom djetetu Spasitelja.

U razmatranje su se uključili i sudionici s nekoliko pitanja ili nedoumica te ističući kako je evanđelje snažna riječ koje nas treba potaknuti na promjenu, sad i odmah, bez odgađanja.

Prof. Šimić potaknuo je na kraju sudionike da se skupa s njim preispitaju vide li oni Gospodina prisutnog u euharistiji i ispovijedi, prepoznaju li ga kao Šimun i Ana ili stalno tražimo neke potvrde i čudesa kako bi se uvjerili da je Gospodin zaista s nama, prisutan.

Nakon razmatranja (meditatio), uslijedila je molitva (oratio) nadahnuta pročitanim tekstom. Sudionici su zatim ostali u tišini i kontemplaciji (contemplatio) te promišljanju o konkretnom djelovanju (actio). Susret je završen zajedničkom molitvom.

Sljedeći Lectio divina, posljednji ove građanske godine predviđen je za četvrtak, 15. prosinca u 19.30 sati u prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku.