Budi dio naše mreže
Izbornik

Slavlje svetkovine Uzvišenja sv. Križa u Đakovu

Đakovo (IKA)

Milosrdne sestre svetoga Križa u Đakovu proslavile su 14. rujna svoj dan, svetkovinu Uzvišenja sv. Križa, misom koju je predvodio mons. Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko-osječki, u koncelebraciji s kancelarom Dragom Markovićem te rektorom samostanske crkve Zdenkom Ilićem.

Mons. Hranić naglasio je u propovijedi: „Križ ostaje uvijek slika i znamen i Boga i čovjeka: Boga koji prihvaća križ, koji umire na križu i čovjeka koji je najveća Božja dragocjenost i dragocjenost ovoga svijeta. On je znak, simbol i znamen istinskoga života koji se postiže samo prihvaćanjem svih životnih situacija, priželjkivanjem križa, prihvaćanjem životne zahtjevnosti, ograničenja i umiranja sebi. Križ je poziv, izazov, apel da budemo milosrdni, da budemo sposobni ljubiti bez obzira na žrtvu, spremno prihvaćati žrtvu. To nam svjedoči raspeti Isus, to nam govori svaki križ i na oltaru, na javnome mjestu, u našim stanovima i na lančiću oko vrata.

Drage sestre, vi ste Milosrdne sestre svetoga Križa! Milosrđe je upravo odustajanje od sebe, od svojih prava, a iskazivanje dobrote prema onome tko nad tobom može vladati. Milosrđe obuhvaća prihvaćanje slabosti i granica, nadilaženje sebe dobrotom i ljubavlju i uzvraćanje načinom kako je to činio Isus.“

Nakon misnoga slavlja nadbiskup je u prostorijama samostana svakoj sestri, novakinji i kandidatici pružio ruku i čestitao svetkovinu.