Budi dio naše mreže
Izbornik

Slavlje Tijelova u Osijeku s procesijom retfalačkim ulicama

Osijek (IKA)

Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove (Tijelova) u Osijeku je svečano proslavljena u četvrtak 30. svibnja euharistijskim slavljima i župnim večernjim procesijama na ulicama i trgovima.

Velika svečanost održana je u retfalačkoj župnoj crkvi Uzvišenja sv. Križa gdje su slavljene tri mise, a nakon pjevane večernje mise uslijedila je svečana euharistijska procesija retfalačkim ulicama od župne crkve s molitvenim postajama. Vjernici su se pripravljali za slavlje Tijelova tijekom svibanjske pobožnosti svake večeri uz mise u crkvi, a posebno svečano duhovnim obnovama uz slavlje Pedesetnice i Presvetoga Trojstva kad je sakrament svete pričesti primilo 105 prvopričesnika koji su s roditeljima uoči Tijelova sudjelovali u večernjim pobožnostima.

Misno slavlje u crkvi i procesiju predvodio je župnik preč. Ivan Jurić, a pratio suslavitelj vlč. Vladimir Sabo, župni vikar. Župni zbor uz ravnanje Ivana Bošnjaka animirao je pjevanje. U procesiji je, uz svećenike i redovnice Sestre Naše Gospe, sudjelovalo nekoliko stotina pobožnih vjernika, u svečanim odorama vatrogasci DVD-a Retfala, u nošnjama članice osječke Udruge za očuvanje tradicijske kulture „Šokačka grana“, Zajednica Vjera i Svjetlo – Plamen ljubavi, dio od 105 ovogodišnjih prvopričesnika s košarama latica ruža kojima su obasipali put prolaska sjenice s Presvetim, župni liturgijski čitači sa župnim oznakama na majicama, zboristi svih triju župnih zborova, mnoštvo ministranata, pričešćivači i skupljači milostinje koji su nosili sjenicu i zastave, župna Molitvena skupina „Milosrdni otac“, „Živa krunica“ i župni molitelji schonstadskog štovanja Gospe Triput Divne, molitelji Hoda za život i Udruge 40 dana za život, volonteri Katoličke udruge „Veronikin rubac“, župni Caritas i čitatelji Kluba kršćanske knjige i članovi Udruge katoličkih intelektualaca angažirani u Župnom pastoralnom vijeću.

Preč. Jurić je u propovijedi razmatrao o povijesnom vjerskom odjeku Božjega darivanja cijeloga sebe čovjeku koja će trajati do svršetka svijeta, jeci riječi koje je Isus izrekao na posljednjoj večeri čiji sadržaj odzvanja i hrani osobni rast u vjeri i svetosti. „Nisu učenici shvatili riječi ‘uzmite i jedite, ovo je moje Tijelo’, nisu shvatili ni kad su Isusu razlomili tijelo, na Veliki petak, ‘strašni petak’ kako kažu u pravoslavnoj Crkvi, nisu niti su shvatili događaj uskrsnog jutra. Tek silaskom Duha Svetoga su shvatili kako se razlomila Božja ljubav, dala se čovjeku na najotajstveniji način. Razumiješ li koliko te Bog voli? Mi, kad se dogodi neka katastrofa počnemo razmišljati kako je Bog blizu, a u svakodnevici ne čujemo Božji glas za nas, a Bog je tako blizu i to upravo na današnji blagdan želimo naglasiti, reći cijelomu svijetu, na ulicama, u obiteljskim i radnim prostorima, svuda: ‘Bog je s nama, tu je’ i želimo to svjedočiti i u procesiji idući prema groblju, znakovito jer jesmo u procesiji svoga života koja će završiti na groblju, ondje će završiti tijelo, a naša budućnost u nebu“, kazao je Jurić te zaključio kako „procesija nosi nas da ne budemo u ‘grobovima’, želi nas podići da si posvijestimo kako sam Bog dolazi k nama u naše srce“.

Procesijska jednosatna hodnja u predvečerje ispunjena je pjesmom, molitvom, a uz postaje su pjevanjem Boga častili pjevanjem liturgijskih i duhovnih skladba Ivan Bošnjak i naposljetku svečanosti vjeroučiteljica s. Vianea Pezer.

Završetak procesije održan je na Retfalačkom groblju ispred mauzoleja obitelji Pejačević gdje je uz čitanje Božje riječi, molitvu, pjevanje, blagoslov s Presvetim održano završno procesijsko slavlje uz zahvalu za dobročinstva na mjestu odakle je potekla današnja najveća retfalačka župa (Osijek 6) u Osječkom zapadnom dekanatu i u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji.

Ključne riječi:
retfala Tijelovo