Budi dio naše mreže
Izbornik

Spomen sv. Ivana Pavla II. proslavljen u župi Sv. Dominika Savija u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

Spomen sv. Ivana Pavla II. svečano je u utorak 22. listopada proslavljen u župi Sv. Dominika Savija na Koloniji u Slavonskom Brodu.

Uz domaćeg župnika Josipa Matanovića večernje misno slavlje predvodio je vlč. Miro Tomas, župnik u Levanjskoj Varoši i duhovnik Pokreta Božjega milosrđa na Ovčari.

Naglasivši kako je Ivana Pavao II. u 26 godina svoga pontifikata posjetio 130 država svijeta među kojim i tri puta Hrvatsku vlč. Miro je posvjedočio kako je svaki puta u papinoj blizini doživio posebne milosti. Promišljajući u prigodnoj homiliji o poruci svetoga pape: „Ne bojte se! Otvorite širom vrata Kristu!, koje je izrekao na početku svoga pontifikata posvijestio je kako snagu za svakodnevni život dobivamo kada dopustimo Isusu da nama se približi, gledamo u njega, otvorimo mu srce i dušu. Podsjetivši kako je papa održao oko 15 000 govora i kako je Gospodin djelovao preko njegovih riječi na ljude koji su se obraćali, mijenjali, ustvrdio je da nam sada u nebu papa može pomoći više nego dok je bio na zemlji.

„Papa je bio posebno bio predan i povezan s Majkom Marijom, naglašavao je važnost sakramentalnog života napose ispovijedi i sudjelovanja u euharistiji, jer je znao da tu imamo lijek potreban svakom čovjeku. Isusa više žalosti što mu ne vjerujemo, nego grijeh koji činimo. On jedva čeka da nam pomogne, ali ne može bez naše vjere i otvorenosti…“, rekao je, među ostalim, vlč. Miro i pozvao vjernike da se više mole Nebeskoj Majci da im pomogne pobijediti kušnje i zlo ovoga svijeta.

Podsjetio je kako je papi najsretniji trenutak u životu bio kada je ustanovio svetkovinu Božjega milosrđa te time ostvario Isusovu želju da ga gledamo najviše kroz njegovu spremnost da nam pomogne, da shvatimo da je on sama dobrota i milosrđe. Kao duhovnik Božjeg milosrđa osobno je posvjedočio kako Isus uslišava molitvu onima koji mu vjeruju te pojasnio kako je u molitvi važno shvatiti da nam ona pomaže da se otvorimo Isusu.

Župnik Matanović pred zavjetnom je slikom sv. Ivana Pavla II. predmolio pobožnost svetom papi, a vjernici su prije mise s papom molili krunicu. Poslije mise slijedilo je klanjanje pred Presvetim.

Vlč. Miro predvodio je i dopodnevno misno slavlje u kapeli Doma za starije i nemoćne na području župe Gospe Brze Pomoći , a posvećene sv. Ivanu Pavlu II. On također od srijeda do danas u župi Gospe Brze Pomoći predvodi duhovnu obnovu na temu Milosrđe Božje u svetim sakramentima.