Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Gospinom svetištu u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

Svetkovina Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije i osmi hodočasnički dan Gospi Brze Pomoći svečano je u četvrtak 8. prosinca proslavljen u istoimenom svetištu u Slavonskom Brodu. Središnje hodočasničko slavlje predvodio je dr. Zvonko Pažin, profesor na đakovačkom KBF-u.

„Bog nas ljubi jednakom ljubavlju kojom ljubi svoga Sina. Daje nam beskrajnu milost kojom je obradio i Bezgrešnu Djevicu Mariju. Ona je primjer da i mi možemo, unatoč svim životnim poteškoćama, živjeti u skladu s Božjom voljom, Božjom milošću“,  ustvrdio je u homiliji dr. Pažin.

U čemu nam Marija može biti putokaz, primjer i zagovornica, zaključio je: „Marija zna što znači biti čovjek. Ona nam je putokaz, primjer, zagovornica. I kad se njoj obraćamo, ona zna što znači biti supatnica pod križem, ona zna što znači kad ti mač boli probode srce, zna da je moguće uz Božju pomoć biti vjeran: Ona nas  poziva ne samo da joj se divimo, nego da živimo po njezinu primjeru. Bog je silnom ljubavlju gledao Mariju i tom istom ljubavlju gleda u svakoga od nas. Poziva nas da budemo njegova djeca, ne samo na ovome svijetu, nego i u vječnosti, jer smo po Božjoj milosti dionici naravi Isusa Krista. To je ta ljepota i naš poziv“, istaknuo je.

Misno slavlje pjevanjem je animirao veliki župni zbor predvođen s. Cecilijom Kolarić, uršulinkom. Suslavili  su domaći župnik Anđelko Cindori i još dvojica svećenika.

Jutarnja misna slavlja u 7 i u 9 sati predvodio je preč. Nikola Lauš, kancelar i ekonom biskupije Temišvar u Rumunjskoj. Misu u 17 sati predvodio je vlč. Josip Matanović, župnik brodske Župe Dominika Savija, a na tu su misu hodočastiti njegovi župljani. Misu u 19 sati predvodio je preč. Ante Šiško, dekan i župnik Župe Kraljica sv. Krunice Vođinci, a pjevao je njegov župni zbor. Marijanske pobožnosti bile su prije svake mise. Brojni su vjerenici pristupili sakramentu ispovjedi za koji su im tijekom dana u župnoj crkvi i Pastoralnom centru na raspolaganju bili svećenici.