Budi dio naše mreže
Izbornik

Svjetski dan misija u Vođincima

Vođinci (IKA)

U Župi Vođinci u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji u nedjelju 24. listopada svečano je obilježen Svjetski dan misija. Uoči proslave Dana održano je misijsko bdjenje, a na Misijsku nedjelju klanjanje pred Presvetim i koncert. Prikupljena milostinja na dvjema misama bila je namijenjena misijama.

Svjetski dan misija ili Misijska nedjelja obilježava se pretposljednje nedjelje u listopadu. Dan je utemeljio papa Pio XI. 1926. godine s ciljem naviještanja Radosne vijesti u područjima koja ne poznaju Kristov nauk i trpe veliku materijalnu neimaštinu.

Uoči ovogodišnje Misijske nedjelje u Župi Vođinci upriličeno misijsko bdjenje. Prigodni duhovno-molitveni program započeo je molitvom krunice koju su predvodili župnik Šiško i krizmanici, potom je uslijedilo svečano misno slavlje nakon kojega je upriličeno polusatno klanjanje s misijskom nakanom.

Svečano misno slavlje predvodio je župni upravitelj u Ilači, vlč. Vedran Bilić, koji je dio svog svećeničkog poslanja proveo u misijama u Peruu. U svojoj je homiliji vlč. Bilić govorio o svom misijskom iskustvu te značenju i važnosti misijskog djelovanja. Istaknuo je da misijska služba nije jednostavna i zahtijeva veliku žrtvu misionara. Posebno je teško širiti Radosnu vijest ljudima koji već tisućama godina žive sa svojim tradicijskim uvjerenjima i praznovjerjima te načinom života koji se u potpunosti razlikuje od onoga kako ga mi ovdje u Hrvatskoj živimo. Također, veliku teškoću predstavljaju udaljenosti između malih naseljenih mjesta i ljudi koji nisu zainteresirani za prihvaćanje Božje Riječi. Ipak, ono što svi misionari svjedoče jest prisutnost Božje providnosti koja ih prati u svim situacijama. Vlč. Bilić istaknuo je da je upravo ta Božja providnost ono što si i mi moramo svakodnevno u životu osvješćivati. Na kraju homilije vlč. Bilić pojasnio je vjernicima da će sav prikupljeni novac biti uplaćen na račun tamošnjem biskupu koji će ga onda raspodijeliti za različite namjene.

Te večeri je župna zajednica je uz novčani prilog hodočasnika na župnom hodočašću u Međugorje zajedno prikupila novčani iznos od 5 000 kuna za misije u Amazoniji u Peruu.
Nakon klanjanja, u dvorištu crkve, prisutni vjernici zadržali su se na bratskom druženju uz čaj i palačinke.

Dan kasnije, u nedjelju, 24. listopada, svečano je na svim misama u župi proslavljen Svjetski dan misija. Te nedjelje prikupljena je na svim misama i prigodna milostinja za potrebe Misija i ove godine vjernici su darovali na tu nakanu novčani iznos od 9.021.60 kuna. Župnik Ante Šiško koji je između ostalog i nadbiskupijski povjerenik za misije, progovorio je u svojoj homiliji o značenju Misijskog dana kako za opću Crkvu tako i za sve nazočne vjernike. Približio je vjernicima lik slijepog prosjaka Bartimeja iz nedjeljnog Evanđelja i pozvao ih da se zajedno prepoznaju u njegovom hodu vjere.

Vrhunac te večeri je bila humanitarna večer molitve i slavljenja nakon večernje mise na kojoj je Alan Hržica sa sestrama Halužan slavljeničkom pjesmom i molitvom razgalio mnoga srca. Poseban trenutak te večeri bilo je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

“Mi doista ne možemo ne govoriti što vidjesmo i čusmo“ riječi su iz Djela apostolskih koje su nadahnule temu poruke pape Franje za 95. svjetski dan misija i koje su u ovom misijskom tjednu postale stvarnost u srcima brojnih vjernika u Vođincima.

Ključne riječi:
Svjetski dan misija Vođinci