Budi dio naše mreže
Izbornik

Traženje crkvenog odgovora na demografsku depopulaciju Slavonije, Baranje i Srijema

Srijemska Mitrovica (IKA/TU)

U četvrtak 5. rujna u prostorima župe sv. Dimitrija, mučenika, u Srijemskoj Mitrovici održana je 45. skupština biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine kojom je predsjedao nadbiskup metropolit Đuro Hranić.

Uz nadbiskupa metropolita u radu sjednice sudjelovali su: domaćin srijemski biskup Đuro Gašparović, požeški biskup Antun Škvorčević, te kancelari triju ordinarijata: preč. Marko Loš, vlč. mr. Ivan Popić i vlč. mr. Drago Marković. U radu skupštine sudjelovao je i mons. dr. Vladimir Dugalić, dekan KBF-a u Đakovu. Skupština je započela molitvom trećeg časa te izrazima dobrodošlice domaćina mons. Gašparovića, koji je između ostalog posebno izrazio radost zbog imenovanja mons. Bože Radoša, svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije, novim varaždinskim biskupom.

Pozdravnu i uvodnu riječ svim prisutnima uputio je nadbiskup Hranić. Istaknuo je kako biskupima još uvijek u ušima odzvanjaju marijanske pučke popijevke našega naroda koji se od blagdana Snježne do blagdana Male Gospe u tako velikom broju okuplja u našim marijanskim svetištima.

Na hodočašćima u marijanska svetišta biskupi su imali prilike doživjeti bilo i kršćansku dušu naših Slavonaca, Baranjaca i Srijemaca, naš vjernički puk koji živi svoje poteškoće i radosti u vjeri te svoju vjeru svjedoči hrabro unatoč svim izazovima i poteškoćama.

Naglasio je da je doživljeno iskustvo susreta s vjernicima poticaj i polazište za pastirsko biskupsko promišljanje o demografskoj krizi s kojom je suočen čitav hrvatski narod, a napose područje Slavonske crkvene pokrajine.

Nakon čitanja i usvajanja zapisnika s prethodne skupštine, biskupi su zajedno s mons. Dugalićem analizirali prijedlog teksta pisma vjerničkoj i društvenoj javnosti o urocima demografske krize u Slavoniji, Baranji i Srijemu (niska stopa nataliteta te iseljavanje stanovništva). Promišljali su o prikladnim realnim crkvenim odgovorima na demografsku depopulaciju na pastoralnoj, odgojnoj, socijalnoj, karitativnoj, a u granicama mogućnosti i na gospodarskoj razini.

U posljednjem dijelu sjednice biskupi su se osvrnuli na određena aktualna pastoralna i personalna pitanja, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.