Budi dio naše mreže
Izbornik

Trodnevnica i uočnica Velike Gospe u Aljmašu

Aljmaš (IKA)

U nadbiskupijskom marijanskom Svetištu Gospe od Utočišta u Aljmašu vjernici su se duhovno pripravljali za slavlje svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije u nebo tijekom trodnevnice od 11. do 13. kolovoza i večernjim euharistijskim slavljem 14. kolovoza koje je predvodio i propovijedao fra Ivan Matić, voditelj Kuće susreta Tabor u Samoboru.

Nakon uočnice slavljene na vanjskom oltaru, fra Ivan je predvodio euharistijsko klanjanje te u 21 sat procesiju sa svijećama do Gospine kapelice ‘Na lipi’ gdje je u šumi uz izvor održana završna marijanska pobožnost uz blagoslov naroda Božjeg.

„Mi smo, tijekom tri dana, u srcu hodočastili s Marijom na putu kojega Bog nadahnjuje, poslušni Božjoj riječi. U hodočašću s Marijom, Majčinoj školi ljubavi, vjere i u Božjoj blizini smo milosno susretali ljude koje nam Gospodin daruje na našem životnom hodočašću prema nebu. Crkva je hodočasnica na putu, mistično Tijelo, a Marija – Majka Crkve. Cilj hodočašćenja je Božja proslava – kao što je Marija uznesena dušom i tijelom na nebo, tako će i Crkva doživjeti proslavu u nebu kao zaručnica Kristova. Na tom putu prepoznajmo se kao Marijini, Isusovi učenici, kazao je uvodno fra Ivan čija duhovna obnova pripravlja aljmaške hodočasnike od 2014. godine.

U programu trodnevnice poslije večernje mise, uz propovijedi s razmatranjima teme „Hodočašće s Majkom Marijom“, održano je euharistijsko klanjanje s molitvama za ozdravljenje i oslobođenje. Prve večeri marijanska je hodnja počela promišljanjem fra Ivana o Marijinu blagoslovnom susretu s Elizabetom, uzoru susreta sa živim Bogom; drugo razmatranje, utemeljeno na događaju Isusovog znamenja u Kani Galilejskoj, je ukazalo na Mariju posrednicu milosti i blagoslovnog odgovora na potrebe drugih u obitelji; a treće večeri (u petak) Matić je promišljao o Mariji pod križem, ističući trpljenje BDM, „Isusovu (o)poruku s križa (‘Evo, ti majke’) da i mi, poput ljubljenoga učenika Ivana, uzmemo Majku Mariju k sebi, u svoju obitelj i posvetimo sebe i obitelj prečistu Srcu Marijinu“.

Subotnjoj je uočnici prethodila pobožnost križnoga puta (prema tekstu fra Vice Blekića, izdanje Glasa Koncila) na brdu „Kalvarija“ koju predvodio i predmolio vjeroučitelj Dinko Glavaš iz Osijeka te je pobožni puk molio svetu krunicu i pjevao litanije BDM, dok su brojni svećenici bili na raspolaganju za svetu ispovijed. Slavljenička je večer otvorena liturgijskim pjevanjem hodočasnika i redovnica Družbe Marijinih sestara čudotvorne medaljice (poglavarica Kaja Ljubas, s. Samuela Markanović i s. Dominika Jozić) i orguljsku pratnju Dine Klema, vjeroučitelja iz Slavonskog Broda. Mnoštvo sabranih na misi je srdačnom dobrodošlicom pozdravio suslavitelj preč. Ante Markić, upravitelj aljmaškoga svetišta i župnik Župe Pohođenja Blažene Djevice Marije.

U propovijedi je predslavitelj Matić naglasio sadržaj životnog hodočašćenja prema nebu, kazavši: „Hod na tom putu ima prepreka i poteškoća, no ustrajati nam je s Marijom da bismo ostvarili svoje hodočašće u punini prema životu u vječnosti. Vratimo se na taj put čuvajući se lažnih istina! Bog nadahnjuje i važno je imati prave smjernice pri čemu nam može poslužiti slika našega života kao hodočašća. Došli smo na svijet, Bog nam je darovao mjesto gdje smo se rodili, mnoge darove i životne situacije u kojima možemo iščitavati milost Božju… Gospodin je sama ljubav i milost. Na našem hodočašću života neki iskuse patnju, bolest, gubitak djeteta i oni koji su to doživjeli mogu posvjedočiti kako se nešto dogodilo u njihovu srcu, osjetili su Božju snagu i blizinu, a to daje utjehu i nadu.“ Promišljajući o smislenosti hodočasničkog trnovitog puta, propovjednik je zaključio: „U današnjemu blagdanu slavimo vječno spasenje. Što ti koristi proživjeti i stotinu godina, ako izgubiš život u vječnosti? Ovaj nam blagdan govori o smislu kamo i komu idem, kako Gospodin proslavlja – uzme k sebi dušom i tijelom. Izgubimo li na hodočasničkom putu jasnoću Božje riječi i življenje od Božje riječi, može se dogoditi vječna propast. Crkva kao hodočasnica putuje prema vječnosti i na tom putu s nama putuje najvjernija odvjetnica, Marija koja kao glasnica dolazi s neba i poručuje: ‘Nemojte ići krivim putom! Imate Put, Istinu i Život – to je moj Sin’. Budimo poslušni Božjoj riječi, poput Marije! Na putu je jako puno trnja, đavao neprijateljski usmjerava na zavodljiv put i brzo nastupa ropstvo, okovi iz kojih čovjek ne zna izići. Marija nam govori da se vratimo na pravi put, a taj put je Isus koji je pobijedio neprijatelja. Danas je toliko buke, poluistina i laži da ne čujemo riječ Božju, već obećanja protiv života, obitelji… I događa se da netko poklekne na putu, npr. kršćanin živi kao da nikada nije čuo za Isusa Krista. Moramo prepoznati znakove vremena! Ovo je marijansko vrijeme! Ono što je Gospa Fatimska rekla 1917., danas se tako očituje u ubijanju života Božjega, mržnji paklenog zmaja prema Crkvi… Onaj tko odbacuje Krista, dolazi od Antikrista. Riječ tijelom posta rođenjem od Marije Djevice za naše spasenje. To je jedina istina, druga ne dolazi od Krista. Koliki je danas otpad vjernika od prave vjere, gorih od nevjernika i to je sablazan. Čovjek je razapeo Boga Spasitelja. Nije ucijepljen u sakramente Crkve. To je bol još veća jer oni koji su jeli za stolom Gospodnjim izdali su Krista. To razdire Srce Marijino. Zapitajmo se sada: jesam li došao ovdje kao onaj koji vjeruje i blaguje i utješiti majčinsko srce? Neka je naš put takav da sve u nama bude ljubav koju ćemo prenijeti Majci nebeskoj i razveseliti ju.“

Posebnost uočnice u Aljmašu bilo je klanjanje pred Presvetim uz pjesmu i baštinsku molitvu bl. Alojzija Stepinca za sedam darova Duha Svetoga, te procesija sa svijećama. Duhovno okrijepljeni i osnaženi hodočasnici su na povratku kući sretali brojne pješake i bicikliste koji su iz Osijeka i okolnih mjesta krenuli u Aljmaš kako bi slavili prvu od šest blagdanskih misa u zajedništvu s fra Ivanom Matićem i više tisuća marijanskih štovatelja.

Ključne riječi:
o. Ivan Matić trodnevnica