Budi dio naše mreže
Izbornik

Trodnevnica uoči svetkovine sv. Antuna Padovanskog u Podvinju

Podvinje/Slavonski Brod (IKA)

Više stotina vjernika iz brodskoga kraja hodočastilo je u tri dana, od četvrtka do subote, od 10. do 12. lipnja, svome omiljenom svecu u njegovu župu u Podvinje, "gornji grad" Slavonskog Broda, uoči proslave svetkovine sv. Antuna Padovanskog, zaštitnika ove drevne župe.

Trodnevnu duhovnu pripravu za slavlje Antunova, uz geslo ‘Vi ste sol zemlje…’ (Mt 5, 13-16) predvodio je fra Anto Tomas, OFM, gvardijan Franjevačkog samostana i župnik župe sv. Marka na Plehanu, nedaleko Dervente (BiH).

Budimo poput sv. Antuna, ponizni u jednostavnosti života

Trodnevnica je sva tri dana organizirana na otvorenom, pokraj župne crkve i na vanjskom oltaru, gdje je fra Tomas svakoga dana slavio večernje mise, uz pobožnosti Blaženoj Djevici Mariji i sv. Antunu, te adoraciju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Suslavili su župnik u Podvinju o. Paul Abas Karim CSSp i župni vikar o. Linus Mbajo, CSSp.
Prve večeri trodnevnice fra Anto je u prigodnoj propovijedi približio okupljenim vjernicima svetog Antuna Padovanskog kao apostola mira i dobra svoga vremena po čijem smo primjeru pozvani i svi mi biti ti isti apostoli i pronositelji dobra i mira i navjestitelji Radosne Vijesti po svemu svijetu. “No, ako zaista želimo biti ‘sol zemlje i svjetlo svijetu’ i sami primiti i živjeti Božju Riječ, moramo biti poput sv. Antuna, ponizni u jednostavnosti života”, poručio je fra Anto.

Sveti Antun posebno je posvećivao pažnju mladima i učenicima svoga vremena

Druge večeri govorio je o svetom Antunu kao ljubitelju prirode koji je uvijek Bog zahvaljivao za taj dar – prirode i svih stvorenja u njoj. No, kako se mi odnosimo prema majci prirodi?, zapitao se fra Anto i sve potaknuo na razmišljanje. Nadalje je govorio o strpljivosti koja je krasila sv. Antuna i koje nam svima nedostaje u odnosu jednih prema drugima.
Sveti je Antun posebno posvećivao pažnju mladima i učenicima svoga vremena, stoga je fra Anto posebnu poruku uputio mladićima i djevojkama, posebno onima koji su doživjeli neuzvraćenu ljubav ili još traže kome će darovati svoje srce. “Učimo od svetog Antuna, nalazniku izgubljenih stvari, i molimo ga za izgubljeno, ne samo stvari nego i izgubljena srca. Uzdajmo se u Presveto Srce Isusovo, čiju svetkovinu danas slavimo, i neugasivu snagu Ljubavi Božje koja nam je darovana po Isusovu Križu.

Učimo iz života svetog Antuna posebno kad je u pitanju poslušnost i strpljivost

Treće večeri trodnevnice, poruke fra Ante bile su usmjerene na roditelje i na bračne parove. Rekao je kako svi možemo učiti iz života svetog Antuna posebno kad je u pitanju poslušnost i strpljivost. “Zašto se danas mnogi bračni parovi rastaju? I zašto je pri tome uvijek kriv onaj drugi? Imamo li snage sačuvati brak?

Po svetim zavjetima koje ste izrekli jedno drugome pred Bogom? – propitivao je pater Anto okupljene vjernike i naznačio kako ‘moramo odvojiti vrijeme čekanja i strpljivosti kako bismo ispunili vlastite zavjete i više slušali jedni druge , bračni drugovi međusobno, ali i majke i očevi svoju djecu i obrnuto. To vrijedi i za političare i dužnosnike u našim gradovima i domovini – imati sluha za svoj narod, za svoje obitelji, braću, sestre, prijatelj…opet po primjeru sv. Antuna’ poručio je pater Tomas.
U predvečerje Antunova održana je i tradicionalna procesija sa svijećama, koje su nakon klanjanja i molitve svecu cijelog svijeta vjernici imali priliku zajedno sa svojim nakanama ostaviti pred njegovim kipom kraj podvinjske crkve.