Budi dio naše mreže
Izbornik

U đakovačkoj katedrali zajednička molitva za mir u Ukrajini

Đakovo (IKA/TU)

U nedjelju, 6. ožujka u đakovačkoj katedrali održana je molitva za mir u Ukrajini u kojoj su sudjelovali i vjernici grkokatoličkog obreda koji žive u župama slavonskobrodskoga kraja.

Vjernici grkokatoličkoga obreda, porijeklom Ukrajinci, koji žive u župama slavonskobrodskoga kraja – Gornji Andrijevci, Sibinj, Kaniža, Šumeće i Slavonski Brod s filijalom Bukovlje, predvođeni grkokatoličkim brodskim župnikom o. Aleksandrom Hmiljem i sestrama bazilijankama, hodočastili su u nedjelju, 6. ožujka u đakovačku prvostolnicu i sa župljanima đakovačke župe Svih Svetih i drugim vjernicima svjedočili duhovnu blizinu i solidarnost sa stradanjima Ukrajine te molili za prestanak surovoga rata i vladavinu mira.

Prije misnog slavlja sudjelovali su u molitvi krunice, nakon koje je uslijedio pozdrav domaćeg župnika Ivana Lenića. Euharistijsko slavlje predvodio je župnik u koncelebraciji s o. Hmiljem i poglavarima Bogoslovnog sjemeništa, uz asistenciju đakona Nikole Klemena.

U svojoj homiliji župnik Lenić tumačio je naviješten evanđeoski ulomak o napastovanju Isusa u pustinji, pod vidom utjecaja na slabljenje i razaranje vjere. Povezujući to sa sadašnjim stanjem u Ukrajini, među ostalim je rekao: „Svjedoci smo često, napose posljednjih tjedana, kako pod krinkom ovih đavolskih napasti koje su osvojile pojedine moćnike svijeta i dijelove narodnih zajednica, biva u velikim razmjerima gaženo dostojanstvo i prava, sloboda i opstojnost drugih naroda, drugoga susjednoga naroda; kako se pod sebeljubnim izlikama i bolesnim težnjama nemilo širi zlo rata, stradanja, uništavanja, proganjanja nedužnih što nam je bolno gledati i s čime se ne možemo bez sućuti miriti. Svemu tome je izložena bratska nam Ukrajina s kojom smo i večeras u mislima, solidarnosti i molitvi”. Na kraju homilije citirao je riječi i pozive poglavara Ukrajinske Grkokatoličke Crkve, velikoga nadbiskupa kijevsko-haličkoga Svjatoslava Ševčuka, kao nadahnuće molitvi za mir u toj zemlji.

Na kraju mise uslijedio je moleban – pobožnost Presvetoj Bogorodici na ukrajinskom jeziku, pred njezinim oltarom u katedrali, koji je vodio župnik o. Hmilj, a pjevanjem animirale sestre bazilijanke i pjevači iz Slavonskog Broda i okolice. Molitvi se pridružio i pomoćni biskup mons. Ivan Ćurić, koji je nakon pobožnosti uputio riječi podrške, ohrabrenja i zajedništva nazočnim vjernicima. „Naša domovina Hrvatska, koja je i sama prošla kroz ratne tragedije, želi stajati uz vas i želi učiniti sve što je čovjeku moguće. Želimo da nam srca budu ispunjena nadom, da vaša srca nikad, ni protiv onih koji sada napadaju vašu domovinu, ne budu ispunjena mržnjom. Možda danas s jednom začuđenošću, možda s nekim osjećajem očaja, ali nikada s mržnjom. Želimo da u vama, u svima nama, u cijelom svijetu uvijek pobjeđuje Kristova zapovijed ljubavi“, rekao je biskup Ćurić.

Jedna vjernica Ukrajinka, rodom iz Kijeva u kojem joj je sada sin, majka i drugi, položila je na Gospin oltar buket cvijeća, a jedan vjernik Ukrajinac ukrajinsku zastavu kao znak povjere njihove pradomovine Gospinoj zaštiti.