Budi dio naše mreže
Izbornik

U Ilači održana nadbiskupijska Zlatna harfa

Ilača (IKA/TU)

U prostoru svetišta Gospe Ilačke na Vodici u subotu 11. svibnja održan je 35. susret dječjih župnih zborova pod nazivom Zlatna harfa. Nastupu zborova prethodilo je misno slavlje koje je predvodio mo. Ivan Andrić, voditelj Nadbiskupijskog ureda za crkvenu glazbu.

Misu je predvodio domaći župnik vlč. Ivan Đakovac, a koncelebrirali su fra Ivica Jagodić, župnik i dekan Vukovarskog dekanata, vlč. Robert Almaši, župni vikar u župi Osijek 1, vlč. Marko Peulić, župnik u Županji 2, vlč. Leon Noudeviwa Sagbohan, vikar u župi Županja 1, preč. Josip Ivešić, župnik župe Đakovo 2 i dekan Đakovačkog dekanata, vlč. Josip Dominković, župnik u Gundincima, vlč. Ante Šiško, župnik u Vođincima, vlč. Stjepan Vukovac, župnik u Tovarniku i fra Slavko Milić iz župe sv. Josipa Radnika u Vukovaru.

U svojoj homiliji vlč. Andrić naglasio je usmjerenost pjesme prema Kristu uskrsnulom. Kršćani su od samih početaka pjesmom veličali Boga, kršćani su narod pjesme upravo zato jer su imali nešto što ih je radovalo, a to je Isus Krist. Zahvalio je djeci i voditeljima zborova na trudu, rekavši kako je Zlatna harfa dokaz da smo kroz pjesmu bliži Bogu i jedni drugima. Na kraju misnoga slavlja gotovo 1 000 nazočnih vjernika pozdravilo je Nebesku Majku pjesmom Kraljice neba.

Domaći župnik vlč. Ivan Đakovac svima je izrazio dobrodošlicu te ih upoznao s poviješću ovoga 154 godine starog svetišta.

„Zlatna harfa je započela u župi Kočerin 1. srpnja 1984. godine. Sudjelovala su četiri zbora sa područja Mostarsko-mrkanjske biskupije pod pokroviteljstvom Komisije za apostolat i evangelizaciju. Tada je Zlatna harfa imala natjecateljski karakter koji se kasnije pretvorio u susret zborova. Prva Zlatna harfa na području naše domovine održana je u Đakovu 1985. godine i prihvaćena je u velikom zamahu“, napomenula je s. Branka Čutura, koja je tijekom nastupa prigodno animirala i vodila susret.

I na ovoj Zlatnoj harfi do izražaja su došle liturgijske pjesme kojima djeca slave Boga. Prisutno je bilo više od 700 djece iz 30 župa, podijeljenih na sedam regija. Na kraju je s. Branka uputila zahvalu nadbiskupu Hraniću, mo. Andriću, domaćem župniku, svim svećenicima, voditeljima dječjih zborova, nazočnim časnim sestrama koje podupiru dječje zborove i roditeljima, zaključujući kako ova manifestacija ima tri cilja: obnovu liturgijskog pjevanja, poticaj stvaranja novih skladbi i poticanje zajedništva među voditeljima, što se i ostvarilo toga dana u Ilači.

Ključne riječi:
Ilača Zlatna harfa