Budi dio naše mreže
Izbornik

U Srijemskoj Mitrovici proslavljena Gospa Tekijska

Srijemska Mitrovica (IKA)

Blagdan Gospe Tekijske ove je godine 4. i 5. kolovoza proslavljen u srijemskomitrovačkoj župnoj crkvi Sv. Dimitrija, đakona i mučenika.

Ovogodišnja proslava Gospe Tekijske, uočnice i same svetkovine, održana je uz poštovanje epidemioloških mjera, a zbog pandemije koronavirusa vjernici koji tradicionalno u to vrijeme hodočaste u svetište Gospe Tekijske okupljali su se na euharistijska slavlja u župnoj crkvi. 

Večernje mise predvodio je domaći župnik Eduard Španović. U pozdravu je istaknuo veliku vrijednost trajnog okupljanja oko “drage nebeske Majke, koja nas svojim zagovorom trajno upućuje prema Gospodinu”.

U homiliji govorio je o daru vjere, osvrnuvši se na primjer žene Kanaanke. „Vjera je veliki dar koji nam daje sam Gospodin i za taj dar mi trebamo moliti. O veličini toga i takvoga dara možemo govoriti i iz naše slavne povijesti, koju vežemo upravo uz blagdan Gospe Tekijske. Naši preci, iako malobrojni protiv turske vojske, imali su veliku prednost koja nije bila vidljiva u brojkama, naoružanju ili nečem tome slično. Njihova velika prednost očitovala se upravo u daru vjere. Oni su imali uz sebe najjače i najbolje oružje, a to je vjera. Uz sebe su imali Boga i Blaženu Djevicu Mariju i upravo zato su uspjeli savladati brojčano nadmoćnijeg protivnika. Danas, kao spomen na sve te događaje, imamo naše svetište Gospe Tekijske. U njega smo uvijek rado odlazili, a uz Božju pomoć i blagoslov, tako ćemo činiti i u budućnosti”, poručio je mons. Španović.

Na kraju euharistijskoga slavlja, kao zahvalu Gospi Tekijskoj, okupljena zajednica izmolila je litanije na čast Blaženoj Djevici Mariji.